Nikolaj Burljajev Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dokumentarni film o jednom od najvećih reditelja u istoriji kinematografije Andreju Tarkovskom "Gospode, osećam tvoje prisustvo", koji je potpisao nekadašnji saradnik sineaste, čuveni ruski glumac Nikolaj Burljajev, biće prikazan premijerno večeras od 21 sat u Domu omladine, u okviru 71. Martovskog festivala.

U ostvarenju „Gospode, osećam tvoje prisustvo“ Burljajev publici nudi slojevit film koji govori o poetici Andreja Tarkovskog, ali i o izvorima njegove duhovnosti i religioznosti. U dokumentarcu, snimljenom povodom 90 godina od rođenja ikone svetske kinematografije, kombinuje klasične scene iz filmova Tarkovskog sa savremenim prizorima, u kojima se pojavljuju nekadašnji objekti snimanja i preživeli junaci.

Nikolaj Burljajev i Dejan Dabić, selektor Martovskog Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Uoči večerašnje premijere Nikolaj Burljajev, koji je igrao u čuvenim filmovima Tarkovskog „Ivanovo detinjstvo“ i „Andrej Rubljov“ govorio je pred okupljenim novinarima i posetiocima Martovskog u Domu omladine o razlozima zbog kojih je morao da snimi ovaj dokumentarac:

– Imao sam potrebu da ispričam priču o Andreju i prijateljstvu dugom 60 godina kroz ovakav film. Još kada smo prvi put razgovarali, odmah sam ga prihvatio kao bližnjeg, ušao mi je u srce. Svi mi imamo ljude koji su otišli iz našeg života, majku, oca… Moji roditelji su, kao i Andrej, isto gore na nebesima. Ali, zbog nečega ja o Andreju mislim svaki dan, uvek je sa mnom. I ovim filmom sam mogao da kažem nešto što nisam mogao dok je bio živ. U svim prethodnim filmovima o njemu svi su govorili o njegovom tragičnom životu, i to je istina, imao je takav život, nosio je svoj krst. Ali, time što je bio apsolutno bez kompromisa, zadivio je sve nas. Pa, Andrej nije priznavao 98 odsto ni sovjetskih, ni stranih filmova. On je mogao da izdvoji bukvalno pet, šest imena koje vrede. Bili su to Antonioni, Kurosava, Felini, Bergman – prisetio se Burljajev.

Nikolaj Burljajev Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Otkrio je ruski glumac i da osnovu filma tvore zapisi iz njegovog dnevnika, kojeg je počeo da vodi još kad se upoznao sa Tarkovskim:

– Tad sam počinjao sve da zapisujem. Shvatao sam da je važno sve što bi mi govorio. I pre toga sam napisao rad o Andreju na 70 strana. I to je bila jedna od osnova filma. Pročitao sam njegove dnevnike kad sam počeo da radim film. I to je bila neka vrsta potvrde o čemu je sve govorio Tarkovski – bio je čovek koji veruje. Ja sam tada govorio da je on čovek koji veruje, i niko drugi, i čekao sam tu potvrdu, koju sam našao u njegovoj knjizi. Ono o čemu je stalno mislio – da smrt ne postoji, i što je zapisao u dnevniku, znao sam i ja. A ja sam bio tamo gore, znam da ne postoje ta vrata smrti. U dnevniku Tarkovskog beleži svoj san o smrti – opisuje je kao sunčani okean. I kroz ceo njegov dnevnik obraća se Bogu. Najbitnija za mene je bila potvrda da moje verovanje jeste i njegovo. Pisao je: „Bože osećam tvoj dolazak, tvoju ruku na meni, samo težina grehova dozvoljava mi da dođem do tebe i stvaram ono što sam hteo. Verujem u Boga i želim da vidim ljude kakve si ti stvorio. Ne tražim ništa, samo pomozi i oprosti“. I to je ključ u shvatanju Tarkovskog. A taj ključ daje ovaj film – napomenuo je Burljajev.

Ovaj dokumentarac okarakterisao je kao jednu od najbitnijih stvari u svom životu.

– Ljudi koji su gledali film i znali Andreja govorili su mu da kao da je to sam Andrej napravio film. A to je ono nešto što je bilo skriveno od nas, i sad se otvara naš pogled u razumenanju Tarkovskog. I kad sad gledamo njegove filmove, imaćemo taj ključ – naveo je glumac i reditelj.

Nikolaj Burljajev Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podelio je Nikolaj Burljajev sa svima da se njegov dokumentarac dopao poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i vladikama iz SPC.

– Meni je jako drago što su vladika Irinej i patrijarh Porfirije ocenili tako moj film. I rekli su mi da je ovaj film mnogo više nego njihove propovedi!

Bonus video: Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar