Svetislav Bule Goncić i Milovan Vitezović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Medija Centar Beograd

Kroz ceo svoj život pamtim Milovana, sarađivali smo na mnogo načina, i u mladosti sam imao sreću da budem deo njegovih priča, kaže za Nova.rs glumac Svetislav Bule Goncić, v.d. direktor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Čuveni pisac preminuo je posle duge i teške bolesti u 78. godini. Bio je dugogodišnji urednik igranog programa TV Beograd i glavni urednik umetničkog programa RTS. Na katedri dramaturgije Akademije umetnosti predavao je filmski i televizijski scenario. Pisao je pesme, romane, drame, filmska i TV scenarija, eseje, kritike i aforizme. Objavio je više od četrdesetak knjiga u više od 180 izdanja a dela su mu prevođena na nemački, engelski, italijanski, slovački, slovenački, ruski, makedonski, grčki, rumunski, hebrejski jezik.

Odlazak Milovana Vitezovića je, dodaje Goncić, veliki gubitak za našu kulturu.

– I kao čovek i kao pisac, ostavio je dubok trag kroz svoja dela i kroz njih će nastaviti da živi. Njegova zaostavština je deo svih nas. I već dugo se u nacionalnom teatru razgovara da se iz njegovog opusa postavi delo o Svetom Savi, što je bila Vitezovićeva okupacija. Radni naslov komada je „U ime oca i sina“ a treba da ga režira Milan Karadžić, i time ćemo se baviti – rekao je Bule Goncić.

Bonus video: Predstava „Balkan Bordello“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar