Foto: E-Stock/Aleksandar Nalbantjan

Poštujem odluku Vlade i resornog ministarstva. To je velika odgovornost jer je u pitanju nacionalni teatar, najznačajnija ustanova kulture i moje je da radim u najboljem interesu Narodnog pozorišta u Beogradu - kratko je prokomentarisao za Nova.rs Svetislav Bule Goncić koji je danas imenovan za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svetislav Goncić je diplomirani glumac, završio je Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Minje Dedića, jednoj od najuspešnijih u istoriji FDU,  a sa njim su studirali Zoran Cvijanović, Sonja Savić, Žarko Laušević, Branimir Brstina, Suzana Petričević… Glumom je počeo da se bavi još kao dečak, a debitiovao je na filmu davne 1969… Najupečaljivija uloga iz tog preakademskog perioda bila je ona iz serije Salaš u Malom Ritu, koju je snimao kao tinejdžer i po kojoj ga pamti čitava Jugoslavija.

Po završetku akademije postao je član Ateljea 212, a na filmu s početka osamdesetih je najviše igrao sa koleginicom s klase i svojom bliskom prijateljicom Sonjom Savić (Živeti kao sav normalan svet, Šećerna vodica, Una…) Vrhunac popularnosti dostigao je 1987. nakon što je odigrao glavnu ulogu u kultnom filmu „Oktoberfest“, a na zaprepašćenje mnogih svojih kolega, iste te godine, prihvatio je i odigrao jednu od glavnih uloga u filmu „Hajde da se volimo“ sa Lepom Brenom.

Pročitajte još:

Početkom devedesetih aktivnu glumu zamenjuje aktivnom politikom i postaje jedan od istaknutijih članova Miloševićevog SPS. Mnogi su mu osporili političko delovanje i potrebu da bude funkcioner, a ne umetnik. Posebno mu je zamereno što je stajao uz Slobodana Miloševića, a istovremeno je pripadnik antiratne generacije, koju su, zajedno sa Jugoslavijom, razorili građanski ratovi.

Nakon pada Miloševića, nekoliko godina je bio u medijskoj ilegali, ali činjenica da iza sebe ima zavidnu biografiju i da se, uprkos svemu, nije previše eksponirao i kompromitovao, nije trpeo ni progon od neistomišljenika.

„Bio sam na listi (Aleksandar Vučić za Beograd), ali nemam politički angažman. Ne vidim sebe u takvom političkom okruženju. Mislim da sam koristan za ovo društvo bavljenjem svojom profesijom“. „Nisam direktorsku funkciju dobio zbog političkog opredeljenja, ja imam biografiju“ – govorio je Goncić.

Bule Goncić je do danas bio predsednik upravnog odbora Narodnog pozoriša i direktor UK „Vuk“.

Bonus video: Otvaranje Bitefa 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare