Čelo fest Foto: Promo

Međunarodni festival klasične muzike "Čelo fest" počinje večeras pod sloganom "Buđenje" i trajaće do 28. septembra u Beogradu na različitim lokacijama, saopštio je CEBEF.

Nakon osam godina pauze „Čelo fest“ ponovo otvara vrata muzičkih dvorana i učionica za sve ljubitelje ovog instrumenta i klasične muzike, kao i za najbolje učenike i studente violončela.

Ovogodišnji festival, koji će se odvijati pod sloganom „Buđenje“, posvećen je uspomeni na muzikologa Vesnu Kabiljo (1957 – 2013), koja je svojom energijom i entuzijazmom učinila da „Čelo fest“ postane jedna od vodećih manifestacija u ovom delu Evrope.

Pored nastupa i majstorskih kurseva internacionalnih i domaćih violončelista, centralni koncert festivala planiran je za 28. septembar u Kolarčevoj zadužbini, sa aranžmanima kompozicija za ansamble od dva do trinaest muzičara.

Na programu će biti dela Čajkovskog, Rosinija, Paganinija, Šopena, kao i neke kompozicije popularne muzike, dok će uz najbolje domaće umetnike svih generacija nastupiti i renomirani gosti: Denis Severin (Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska) i Razvan Suma (Rumunija).

Dan ranije, 27. septembra, biće održan koncert najboljih mladih čelista iz cele Srbije u Svečanoj sali Skupštine grada, a ulaz je slobodan, dok se majstorski kursevi održavaju u muzičkim školama „Mokranjac“, „Vučković“ i „Ðorđević“.

Tokom prvih deset izdanja festivala, kroz majstorske radionice je prošlo više od 500 učesnika i studenata, a održano je i preko 100 koncerata, predavanja i edukativnih radionica.

Bonus video:

Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar