Foto: Milan Mladenović / EKV

Nagrada Milan Mladenović, šesta po redu, za najbolju pesmu na prostoru bivše Jugoslavije biće dodeljena na rođendan muzičara 21. septembra, a konkurs za ovo priznanje biće otvoren 1. maja.

Konkurs će trajati do 31. maja, a o laureatu Nagrade Milan Mladenović odlučivaće regionalni stručni žiri, kojeg će činiti muzičarka Anja Rupel (Slovenija), novinar i muzički kritičar Dubravko Jagatić (Hrvatska), muzičar Max Juričić (Hrvatska), pesnik i muzičar Nikola Vranjković (Srbija) i urednica Radioaparata Svetlana Đolović (Srbija), saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića koja tradicionalno dodeljuje ovo priznanje.

Đolović od potencijalnih dobitnika nagrade, pored posvećenosti, emocije, strasti, poruke i stava, očekuje određenu vrstu balansa i celovitosti:

Svetlana Đolović Foto: Promo

– Kada to kažem, mislim da se ideja realizuje do kraja – i u izvođačkom i u autorskom delu. Aranžman je ono na šta ja volim da obratim posebnu pažnju, i to me često kupi u raznim pesmama. Inovativnost, smelost i muzički avanturizam očekujem od svih koji se prijavljuju za Nagradu Milan Mladenović, s obzirom na to da su upravo stalno istraživanje novih muzičkih horizonata i pogled u budućnost bili Milanov zaštitni znak – reči su Svetlane Đolović, dok Max Juričič priznaje da poslednjih godina izbegava koncerte poznatih bendoval i umesto toga po klubovima traži nešto novo:

Max Juricic Foto: Ivan Buvinic

– Prošle godine sam otkrio Koikoi, koji su bili finalisti jednog od natecanja za Nagradu Milan Mladenović, tako da očekujem da ćemo i ove godine nešto zanimljivo čuti.

Nikola Vranjković Foto: Nikolina Popratnjak

A pesma kojoj će Nikola Vranjković dati najviše glasova „apsolutno ne treba da liči na EKV ili na bilo šta što je Milan radio“.

– Jednostavno, celo to delo treba da ima iskrenost i energiju kakvu je imao Milan Mladenović.

Anja Rupel Foto: Lidija Mataja

Anja Rupel, uoči otvaranja konkursa, poručuje svima da „budu svoji i kreativni“, a Dubravko Jagatić napominje:

– Ako veruješ u pesme, kao što je Milan verovao; ako znaš sjajno spojiti muziku i tekst; ako imaju onu istu snagu i emociju kakvu su imale Milanove pesme, prijavi svoju stvar! Možda je upravo tvoja pesma najbolja u regionu ove godine.

Dubravko Jagatić Foto: Robert Gojević

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je s ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini nekadašnjeg frontmena grupe Ekatarina Velika.

Dobitnik prve Nagrade dodeljene 2019. godine bio je bend Artan Lili s pesmom „D.E.P.R.A“, a potonji laureati bili su: grupa dram za pesmu „Daj mi sve“, Ana & The Changes s numerom „Tu“, Dina Jashari za singl „Doma“. Poslednji dobitnik jeste bend Ljubičice zbog pesme „Dok čekamo pad“.

Fond za Nagradu Milan Mladenović ove godine iznosi 3.000 evra, a svi detalji o priznanju i samom konkursu biće objavljeni 1. maja na sajtu www.milanmladenovic.com, precizira se u saopštenju Zadužbine Milan Mladenović.

Bonus video: Dečiji hor izvodi EKV

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar