Foto: Valerie MACON / AFP / Profimedia

Glumac Alan Kaming vratio je priznanje koje je dobio 2009. godine od britanske kraljice Elizabete Druge.

– Konačno su mi se otvorile oči – saopštio je škotski glumac, a kao razlog za odricanje od značajnog odlikovanja, koje svake godine dodeljuje britanska monarhija, naveo je „da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kako se pokazalo, otrovno“.

Foto: EPA/PAUL BUCK

Alan Kaming je 2009. nagrađen priznanjem Komandant reda britanske imperije OBE za svoja glumačka dostignuća, ali i zbog borbe za jednaka prava za gej i lezbijsku zajednicu u Americi. I od tada, kako je konstatovao, vremena, ali i zakoni u Americi su se promenili.

Priznanja se odrekao na svoj 58. rođendan, čime je, kako je naveo, „uradio nešto dobro za sebe“.

Prisetio se da te 2009. istopolni brakovi u SAD, gde već dugo živi, nisu dolazili u obzir, kao i da su istopolni parovi imali daleko manje prava od strejt ljudi. Tada je ispred Bakingemske palate, nakon što mu je priznanje uručila kraljičina sestra, princeza En, izjavio kako je borba za LGBT zajednicu u Americi nešto što ga veoma zakuplja, podseća BBC, dodavši:

Alan Kaming ispred Bakingemske palate 2009. s ordenom OBE Foto: Nils Jorgensen / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Vidim ovo priznanje kao ohrabrenje da nastavim borbu.

Međutim, 14 godina kasnije, i nakon smrti Elizabete Druge, otvorile su mu se oči…

– Svedoci smo neprestane priče o ulozi monarhije, ali i priča o tome kako je britansko kraljevstvo profitiralo od smrti starosedelaca širom sveta. Na sreću, okolnosti u Americi su se promenile, i velika, sjajna nagrada koja je dobijena i zbog borbe za LGBT prava 2009. sada više, ako se uzmu u obzir sva nedela i toksičnost monarhije, nema onu snagu. I zato sam vratio svoje priznanje, objasnio razloge, i ponovio da sam zahvalan što mi je svojevremeno dato. Vratio sam se tome da budem stari dobri Alan Kaming. Srećan mi rođendan – saopštio je na Instagramu glumac nakon što je prekjuče proslavio 58. rođendan.

Rođen 27. januara 1958 godine u Aberfeldiju u Škotskoj, svoje detinjstvo opisao je u autobiografiji „Not My Father’s Son“, u kojoj je svog oca optužio za „emotivno i fizičko nasilje“. U Velikoj Britaniji prve uspehe na velikom platnu doživeo je s filmom „Prag“, a sledili su naslovi „Zlatno oko“ (iz serijala o Džejmsu Bondu), „Ema“, „Širom zatvorenih očiju“, „Iks men“…

Glumac je tokom karijere igrao je na britanskim pozorišnim scenama Hamleta, Magbeta, u komadima Semjuela Beketa, pa u „Kabareu“ na Brodveju za šta je nagrađen Toni priznanjem, ali i u popularnim serijama „Dobra žena“ ili „Život među zvezdama“.

Nedavno je na britanskom kanalu Channel 4 bio domaćin putopisnog serijala s koleginicom i prijateljicom Mirijam Margolis.

Bonus video: Oproštaj od Elizabete Druge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar