Branka Petrić otvorila 65. Sterijino pozorje

Kultura 26. sep. 202022:38 > 23:47
Podeli:
Branka Petrić, Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Ja sam živeo, očigledno da sam još živ i sigurno ću i dalje živeti, poručila je u ime Jovana Sterije Popovića glumica Branka Petrić Fehmiju, otvarajući u Srpskom narodnom pozorištu 65. Sterijino pozorje koje će, posle odlganja zbog korone, biti održano pod sloganom "Stvarnost - čudnija od mašte".

– Glumci stižu i pristižu, a vidim, na našu radost, da ste pristigli i vi, draga publiko. Znači Pozorje može da počne – rekla je Petrić, preneo je „Dnevnik“.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Branka Petrić Fehmiju spomenula je mnoge pozorišne velikane, zahvaljujući kojima, ali i novim generacijama, kako je rekla, pozorište zadržava svoju vitalnost.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Glavni program je počeo predstavom „Smederevo 1941“ rediteljke Ane Đorđević, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Pre početka glavnog dela programa u foajeu scene „Pera Dobrinović“ otvorena je izložba i uručene nagrade 16. Međunarodnog trijenala „Pozorište u fotografskoj umetnosti“.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Sterijino pozorje se nastavlja sutra otvaranjem izložbe „Scena, maska, kostim, lutka“ i uručenjem nagrada u gornjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ SNP-a, u 10 sati. Sledi okrugli sto posvećen predstavi „Smederevo 1941“, koji će voditi Isidora Popović i Vlatko Ilić.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

U podne je, na Kamernoj sceni SNP-a, zakazano javno čitanje radova studenata dramaturgije Akademije umetnosti Novi Sad.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Glavni program drugog dana Sterijinog pozorja, u selekciji Svetislava Jovanova, biće nastavljen predstavama „Kretanje“ Dimitrija Kokanova, u režiji Jovane Tomić (Bitef teatar), koja će biti izvedena u 18 sati u Novosadskom pozorištu/ Ujvideki sinhaz, i „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište/ OPENS), koja će biti izvedena u 20 sati na kamernoj sceni SNP-a.

Komentari

Vaš komentar