Branka Katić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potrebno je da svako pronađe neku svoju poruku, ali mislim da je osnovna ideja ovog filmskog ostvarenja snaga ljubavi. I to kako smo svi bolji kada imamo nekoga da brine o nama i da nas zagrli, kaže za naš list jedna od naših najvoljenijih glumica povodom večerašnje premijere filma „Sunce mamino“.

Ostvarenje „Sunce mamino“ scenariste i reditelja Koste Đorđevića, čija je premijera večeras u „MTS dvorani“, prati sedamnaestogodišnjeg Relju, koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi. Ali i kada shvati da je to način da osvoji devojku u koju je zaljubljen.

Film „Sunce mamino“ Branka Katić i Pavle Čemerkić Foto: Promo

– Naš film ima poetike, humora, na momente je naivan, na momente bolan. Nosi divnu poruku, šarmantno i nepretenciozno. Dopala mi se priča na prvo čitanje. Osetila sam i razumela emotivno stanje te žene. Dirnula me ideja da naša deca mogu da nas nauče da budemo bolji ljudi – kaže nam Branka Katić, koja tumači Olgu, Reljinu majku.

Svetsku premijeru ovo ostvarenje je imalo na festivalu “Black Nights” u Talinu, u Estoniji, u okviru takmičarskog programa omladinskog filma “JustFilm”.

Moj roditeljski eksperiment je uspeo

A koje su to majčinske muke u ovom ostvarenju, pitamo Branku?

– Olga je samohrana majka, koja je posle razvoda ostala sa mnogo gorčine u srcu. Posvađana sa majkom, tvrdoglava i nervozna, nema strpljenja ni za koga i veruje da se ceo svet urotio protiv nje. A, njen stariji sin je pubertetlija, dok mlađi pati za tatom. Kako biti dobar roditelj kada sam sa sobom nisi dobar? Kako oprostiti sebi i drugima i kako posle velikih gubitaka da budeš ponovo hrabar da dopustiš i sebi da osetiš i pružiš ljubav. To je naša priča, koja se kroz tragikomične situacije, bavi svim tim pitanjima i ima lep i dirljiv kraj.

Dodaje da kada je ona postala majka, odlučila je da gaji decu bez nametanja autoriteta.

– Već samo sa mnogo ljubavi i radosti, bezrezervno sam ih podržavala u svakom interesovanju. Moj roditeljski eksperiment je, rekla bih, uspeo – od srca se nasmejala naša sagovornica.

Branka smatra da je odnos majke i ćerke uvek složeniji, nego odnos majke sa sinovima, naročito u pubertetu.

– Hormonalne promene koje se dešavaju čine da mladi ne znaju kako da se nose sa svom tom lavinom osećanja i promena raspoloženja koje prolaze. A, roditelji nemaju uvek sluha i strpljenja za sve to, insistiraju da ostanu autoriteti koji sve znaju najbolje, žele da ih deca bespogovorno slušaju… Kao da su potpuno zaboravili da su i oni nekada bili mladi, i tu kreće kurcšlus. Svako mlado biće u jednom trenutku mora da se otrgne od roditelja, i da bude bandoglavi buntovnik, kako bi pronašao sebe.

Ne postoji formula za sreću

Glumica dodaje da je danas gore nego što je bilo, jer smo mnogo usamljeniji, i ne postoji zajednica koja ti pomaže da gajiš svoje dete nego te iz te usamljenosti još i pritiska.

Branka Katić u fillmu „Sunca mamino“ Foto: Promo

– Najčešće materijalno roditelji nemaju snage, a ni strpljenja za svoju decu. To je taj kratki fitilj koji je poguban za porodičnu sreću. I kroz to prolazi Olga, lik koji tumačim, samohrana majka, koja zbog svih tih pritisaka reži, umesto da razgovara sa svojom decom. Ono što je posebno dirljivo jeste da Relja nalazi način kako da svoju majku vrati i sebi i svom bratu, ali i samoj sebi. Ponavljam, ne postoji formula za sreću, jer je naš život onakav kakvim ga mi napravimo, uprkos svim okolnostima koje u modernom svetu nisu na strani čoveka. Zato je potrebno da svako pronađe neku svoju poruku filma, ali mislim da je osnovna ideja snaga ljubavi. I to kako smo svi bolji kada imamo nekoga da brine o nama i da nas zagrli.

Glavnu ulogu u filmu „Sunce mamino“ tumači Pavle Čemerikić, za kojeg glumica ima samo reči hvale, kao i za kompletnu ekipu.

– Pavle ima nebrojeno mnogo aduta. Izuzetno je talentovan, senzitivan, pametan i nepredvidiv. Bilo je uzbudljivo zajedno otkrivati dinamiku naše filmske porodice. U tome nam je pomogao i Boris Ilić, koji je igrao mog mlađeg sina. Ovo mu je prva filmska uloga, a pokazao je neverovatnu ranjivost. Bili su odlični u svakom dublu. Uživala sam u radu sa mojim filmskim sinovima.

U ostalim ulogama su Denis Murić, Alisa Radaković, Pavle Mensur, Dubravka Kovjanić, Draginja Voganjac, Toma Trifunović… U filmu se poslednji put pojavila i nedavno preminula glumica Melita Bihali.

Snimam film na španskom

Posebnu „ulogu“ u filmu ima i Beograd. Izabrane su fantastične lokacije na beogradskim krovovima, a reditelj je poručio da svako ko voli ovaj grad treba da ga pogleda. Zanimljivo je i da je Brankin stariji sin Lui bio asistent kamermana na snimanju filma „Sunce mamino“.

– Volontirao je na filmu, i prvi put je radio u profesionalnoj ekipi. Bilo je lepo videti da ume da bude i vredan i predan. Ostao je očaran umećem naše direktorke fotografije Bojane Andrić, koja je još jedna od darovitih kreatora naše savremene bajke. Bio je oduševljen koliko je mnogo od nje naučio – kaže Branka Katić, koja se, nažalost, večeras neće pokloniti publici nakon projekcije filma, jer se trenutno nalazi u Barseloni:

– Počela sam snimanje filma “La Quinta” rediteljke Aveline Prat, u kojem ću glumiti na španskom jeziku. Nedavno je prikazana i druga sezona hrvatske serije “Šutnja“, s kojom sam izuzetno zadovoljna. Sa nestrpljenjem očekujem premijeru još jednog autorskog filma – “Polovni ljudi“ reditelja Deana Radovanovića. U martu dolazim u Beograd da igram svoje predstave. Raduje me što ću 30. i 31. marta moći da odigram „Tramvaj zvani želja“ na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

„Tramvaj zvani želja“ u BDP-uFoto: Antonio Ahel/ATAImages

Film „Sunce mamino“ je posvećen Ani Božović, devojčici koja je ubijena 3. maja u „Ribnikaru“, ćerki bliskih prijatelja Koste Đorđevića.

Bonus video: Denis Murić o novoj komediji „Sunce mamino“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare