Dugi niz godina se bavimo delima Dobrice Ćosića, živimo živote njegovih junaka i s nestrpljenjem ćemo čekati da vidimo šta smo uradili sa ovom serijom, kaže za Nova.rs glumac Goran Šušljik, kreator serije „Vreme smrti“ koja ulazi u završnicu snimanja.

Reč je o snažnom umetničkom svedočanstvu o dramatičnim događajima koji su promenili sudbinu srpskog naroda. Kroz priču o porodici Katić iz sela Prerova, započetu u “Korenima”, Ćosić je oslikao Prvi svetski rat u kojem su, kako je naveo u poslednjem intervjuu, “bili brojni herojski činovi, herojska dela i neizmerne žrtve koje su ušle u korpus naše nacionalne misli i ponosa”. Junaci „Vremena smrti“ nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji male Srbije, već je to i zapis o uzbudljivim sudbinama naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prva klapa serije pala je 5. maja prošle godine, na obalama Morave u blizini Jagodine. Mi smo dan proveli sa ekipom serije u Lipovačkoj šumi gde su snimane scene čuvene Suvoborske bitke, koju je Ćosić opisao u drugoj knjizi svoje tetralogije „Vreme smrti“.

– Ovo je ratna drama i mnogo više od toga. Naše tužne, tragične sudbine kroz godine, decenije, vekove, kao da pričamo jednu te istu priču. Ali, nije to priča samo o našem narodu i našem stradanju, to je univerzalna priča o tome šta jedan čovek i jedan narod mora, može, sme da učini. Da li treba da se bori ili da se odustane, šta su posledice odupiranju velikim nemanima i silama, da li je herojstvo vrhunski čin ili samo uvod u nešto tragičnije i bolnije i ima velike posledica za narode i ljude mnogo, mnogo dugo nakon tog čina – objašnjava Šušljik.

Reditelj Ivan Živković ističe da su i „Koreni“ i Vreme zla“, kao i „Vreme smrti“ kapitalna dela srpske literature.

– Često ponavljam da smo mi mala kultura i neće se ovo ponoviti još ne znam koliko puta da neko snima po ovim romanima. Srećni smo što je nama dopala ta prilika, jer mnogi su pokušavali da naprave film, a serija se pojavila kao pravi format za ovakvo delo. Ćosić ima dobro oko za likove, ono što priča kroz njih je tačno i iskreno o našem karakteru, kakvih nas sve ima i mislim da je tu bio neobično pošten – kazao nam je Živković.

Seriju producira kompanija “United Media” a izvršni producent je “Eye to Eye”. Imaće 30 epizoda, a u glumačkom ansamblu su Žarko Laušević, Miki Manojlović, Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković, Nina Janković, Teodora Dragićević, Denis Murić, Radovan Vujović, Voja Brajović, Pavle Mensur, Boda Ninković, Slavko Štimac, Milan Marić, Goran Šušljik, Andrija Milošević, Nikola Rakočević, Ljiljana Blagojević…

– Svakodnevno je sa nama ekipa od 90 ljudi plus glumci. Ima oko 200 uloga, većih i manjih, nesalgediv je broj kolega koji, nadam se sa radošću, dolaze na snimanje, jer zaista imaju s čim da se igraju i šta da pričaju kroz svoje glumačke role – dodaje Goran Šušljik, koji je da igra surovog oficira Luku Boga.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nije velika uloga, ističe cenjeni glumac, ali je veoma karakterističan i uzbudljiv lik.

– Bilo mi je interesantno da glumim nekog ko nije blizak mojoj prirodi. Eto, valjda će se na kraju sklopiti kockice sa prehodnim likovima koje sam igrao Nikolu u „Korenima“, Petra Bajevića u „Vremenu zla“, da će se naći neka zajednička crta, iako im nisu iste sudbine. Jako je zanimljivo povezivati sve ono što je Dobrica hteo kroz svoje junake da ispriča.

“Vreme smrti“, dodaje Živković, osim što je glomazna serija, izuzetno je komplikovana za rad:

– Najzapetljanije je to što radimo na način koji podrazumeva da je čitav korpus jedno, a to znači da ne radimo jednu epizodu, pa onda drugu, nego je svaki dan snimanja povezan i treba imati kontrolu nad tim i držati to sve u glavi. A to je nemoguće bez temeljne, ozbiljne svakodnevne pripreme. Morali smo da poštujemo kalendarske sezonske uslove, sada snimamo sve što se događalo zimi. Borimo se i stvarno sam zadovoljni kako sve teče na dobar način.

Veliki uspeh koji su postigli sa prethodnim serijama po Ćosićevim delima ostavili su, kako kažu, iza sebe.

– Taj uspeh nam ne pomaže, niti je moguće svaki dan u ovim okolnostima živeti sa tim opterećenjem ili sa tom željom da se uspe. Naravno da cela ekipa daje sve do sebe, priča je kompleksna, u smislu rekonstrukcije ove epohe, bitaka, i uspećemo ako svakog dana barem delić onog što je Ćosić pričao zabeležimo u vremenu – smatra Šušljik, koji nam je odgovorio i na pitanje zašto su „Vreme zla“ radili pre „Vremena smrti“ koje se hronološki nastavlja na „Korene“:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Iz dva razloga, i oba su racionalna. Nismo želeli da pravimo nikakve sezone, mislili smo da svaka od tih celilna, romana, zaslužuje da se njoj pristupi na poseban način. One su i stilski i formalno, pa i poetički različite knjige iako je isti pisac. Sada smo blizu kraja da ispričamo ne samo naše priče koje su učitane u ono što je Ćosić pisao, nego nešto što je univerzalno i što će trajati. Svesni smo da kada ovo sada završimo, da će se te kockice složiti na originalan, jedinstven način i da će biti moguće gledati sve ispočetka jer ima šta i da se vidi ponovo, o ponovo… Verujem da će generacije gledati ovo što smo uradili, a nadam se i da će čitati, naš pogled na to vreme kao i vreme u kojem sada živimo. Jer, sve što je Ćosić pisao odnosi se i na ove trenutke koje sada živimo.

A kako bi nazvao u Ćosićevom stilu vreme u kojem sada živimo, Goran Šušljik je kratko prokomentarisao:

– Upravo ga snimamo.

****

Bonus video: Milena Marković o operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar