Foto: Ascaf /Beogradski festival igre

Na 19. Beogradskom festivalu igre 1. i 2. aprila gostovao je Ansambl Batševa iz Tel Aviva sa koreografijom "Tri" Ohada Naharina, jednog od najvažnijih stvaralaca u oblasti savremene umetničke igre. Ujedno, reč je o prvom gostovanju čuvene trupe Batševa izvan Izraela od početka pandemije. Gostovanje se nastavlja sutra, u ponedeljak 4. aprila, kada će Naharinov komad videti pubika u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Originalna verzija predstave „Tri“ nastala je 2005. godine. Komad je doživeo potpunu koreografsku rekonstrukciju prošle godine. Premijera je bila u Tel Avivu, i to u tumačenju mladih izvođača koje je zapadna kritika već nazvala „Božijim akrobatama“. Beogradska publika ih je obe večeri ispratila dugim stajaćim ovacijama. Ostaće upamćena i tišina u kojoj su gledaoci posmatrali svaki pokret, kao i potpuna zabrana korišćenja mobilnih telefona, snimanja i fotografisanja, koju je savesno poštovalo skoro 900 ljudi u publici tokom dve večeri.

Vidno ushićen i zadovoljan, ambasador Izraela Jahel Vilan izjavio je na prijemu povodom gostovanja slavne trupe da je „srećan što je ovom spektakularnom predstavom, iza koje stoje izvanredni napori i rad, obeležena trideseta godišnjica zvanične obnove srpsko-izraleskih diplomatskih odnosa“. Primetili smo međutim, da u publici nije bilo domaćih zvaničnika, već su zdravice u ime diplomatskih veza podigli predstavanici Ambasade sa jedne, kao i predstavnici Festivala sa druge strane, naravno, u prisustvu publike i brojnih ličnosti iz sveta kulture, privrede, ali i sporta.

Foto: Ascaf /Beogradski festival igre

Na ovom putovanju, Ansambl Batševa prati menadžer scene i bivši igrač, Idan Porges. On kaže da je „za mlade igrače izvođenje ove zahtevne koregrafije posebno uzbuđenje i velika odgovornost, dok je tema komada univezalna i govori jezikom igre.“

– Ovo je prva turneja trupe od početka pandemije! Pune dve godine nismo izašli iz Izraela, pa smo zbog toga vidno uzbuđeni. Ovo je divno iskustvo. Zaista smo uživali u susretu sa publikom koja je snažno reagovala nagradivši igrače apluzima i ovacijama. Srećni smo i zadovoljni sa našim domaćinima. Čast je biti deo ovakvog festivala. Sve je fantastično. Naše gostovanje na Beogradskom festivalu igre trebalo je da bude deo veće turneje. Zbog kovida i nespremnosti drugih organizatora, odlučeno je da idemo samo u Srbiju. Zbog naših veza sa Beogradskim festivalom igre i sa Ambasadom u Beogradu, veoma nam je važno da negujemo i održavamo te kontakte – rekao je Idan Porges posle sinoćnjeg, drugog beogradskog izvođenja komada „Tri“.

Foto: Ascaf /Beogradski festival igre

U publici zemunskog teatra, pored predstavnika diplomatskoj kora, javnog političkog, medijskog i umetničkog života, bio je i fudbaler Partizana i državni reprezentaivac Izraela Bibras Natho, poštovalac savremene igre i trupe Batševa. Otkrio nam je da mu je „čast da ovu slavnu trupu vidi u Beogradu“, kao i da je na predstavu došao pravo sa utakmice na kojoj je Partizan na svom terenu pobedio tim Bačke Topole.

– Uživao sam u predstavi. Veoma sam ponosan na ono što su igrači Batševe izveli na sceni. Neverovatno i zadivljuće. U ovom komadu spojeno je sve – atletske veštine, umetnost, virtuoznost, inteligencija… Jasno je da iza takve igre stoji veliki i težak rad. Zbog utakmice, moji saigrači iz Partizana nisu stigli na predstavu, ali ću im svakako predložiti da povremeno treniramo zajedno sa igračima Batševe kao bi bili bolji i uspešniji – izjavio je Bibras Natho posle sinoćne predstave.

U okviru svog drugog gostovanja na Beogradskom festivalu igre, Ansambl Bašteva će koreografiju „Tri“ 4. aprila izvesti i na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Po povratku u Tel Aviv u Centru Suzan Dalal, 8. aprila ih očekuju izvođenja komada koju su namenjeni porodicama, sa ciljem približavanja umetničke igre najmlađoj populaciji. Kažu da je to deo misije trupe Batševa.

Bonus video: U Madlenijanumu otvoren 19. Beogradski festival igre