Pjer Košar i Bora Babić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Francuski ambasador Pjer Košar danas je u Ambasadi Francuske u Beogradu, uručio Orden umetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres) u rangu oficira francuskog Ministarstva kulture Bori Babić, direktorki i glavnoj urednici Akademske knjige.

Kako stoji u obrazloženju, Bora Babić je odlikovana za ogroman doprinos otkrivanju i objavljivanju prevoda francuskih autora iz oblasti književnosti i društvenih nauka, zahvaljujući kojima je francuska misao prisutna u Srbiji.

Zahvaljujući se na priznanju, Bora Babić je rekla: „Izuzetna mi je čast što je Ministarstvo kulture Francuske Republike prepoznalo moj rad na povezivanju francuske i srpske kulture, visoko ocenilo moju ulogu u promovisanju francuskih pisaca i teoretičara u Srbiji i donelo odluku da me odlikuje visokim priznanjem.“

Pjer Košar i Bora Babić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U svom govoru Bora Babić je naglasila velike spone koje vežu francusku i srpsku kulturu u proteklih nekoliko decenija, a koje u današnjici doživljavaju procvat. O svojoj vezanosti za francusku kulturu, ali i misiji Akademske knjige, Bora Babić je kazala: „Oduvek me je privlačila izvrsnost francuske kulture. A kada sam osnovala Akademsku knjigu otvorila mi se mogućnost da iz ogromnog sazvežđa francuske misli biram najbolja dela, književno-umetnička i teorijska, koja još nisu prevedena na srpski jezik. I to nije samo posao koji radim sa najvećom ljubavlju i posvećenošću, već i posebna privilegija.“

Bora Babić je direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Akademska knjiga. Karijeru je započela u Novom Sadu u našoj najstarijoj instituciji kulture, Matici srpskoj, zatim je bila direktorka u Izdavačkoj knjižarnici Zorana Stojanovića, a posle karijere u ove dve ustanove, 2006. godine osnovala je izdavačku kuću Akademska knjiga u Novom Sadu.

Pjer Košar i Bora Babić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za uspešan rad u oblasti privatnog preduzetništva dobila je Povelju kapetan Miša Anastasijević (Novi Sad, 2013), a za uspešnu saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu dobila je Zahvalnicu Univerziteta za izuzetan doprinos razvoju, unapređenju i afirmaciji (2015). Izdavačka kuća Akademska knjiga nosilac je brojnih priznanja, među kojima se izdvajaju Povelja za najboljeg izdavača koju dodeljuju novinari i Nagrada za izdavača godine, dodeljene na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (2017).

Bonus video: Saša Savić: Knjiga „Četvrta violina“ – kako se 1992. godine sve okrenulo naopačke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare