Foto: Promo

"Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja" Vlaha Bogišića, u izdanju "Službenog glasnika", najbolja je knjiga nefikcijske književnosti u 2019. godini, jednoglasno je odlučio žiri nagrade Doma kulture "Studentski grad", u sastavu dr Ana Stišović Milovanović (predsednica), dr Tomislav Brlek i Svetislav Basara.

Bogišićeva knjiga je najbolje delo nefikcijske proze koje je prvi put objavljeno 2019. godine u Srbiji.

„Knjiga Vlaha Bogišića se izdvojila kvalitetima, koji na najbolji način prezentuju nefikcijsku prozu. Ona je u izvanrednom odnosu spojila dokumentarno i esejističko, kroz stil koji je izbalansirao oba diskursa. To je rukopis erudite, koji činjenicama vlada besprekorno, ali im daje i sasvim lična, lucidna i često neočekivana tumačenja. Elokventno, ali najpre i najviše nadahnuto kazivanje o književnoj istoriji ili istoriji zbivanja na ovim prostorima, istovremeno otkriva filigranske detalje za koje se malo zna, ili podseća na opštepoznate činjenice, osvetljene novim tumačenjima. Hronotop Bogišićeve knjige je složen: njegova su interesovanja jednako i u prosvetiteljstvu, romantizmu, moderni ili književnosti 20. i 21. veka. Vremena su i mitska i realna, istorijski determinisana dramatičnim događajima ili anegdotskim medaljonima. Slike su dubrovačke, konavljanske, zagrebačke, beogradske, ali u njih se upliću i Beč, Venecija, London, Firenca, Pariz, Petrograd. (…)“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Zbog epidemiološke situacije nagrada će biti uručena naknadno, uz promociju knjige, a zvanično proglašenje biće 17. septembra u 20 časova na društvenih mreža Doma kulture Studentski grad.

U onlajn razgovoru učestvovaće dobitnik Vlaho Bogišić, urednik Gojko Tešić, članovi žirija Ana Stišović i Svetislav Basara. Razgovor moderira Tamara Mitrović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar