Geometrija duše Foto: Promo/NPI/Pozorište mladih

Drugi međunarodni pozorišni festival profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre“ održaće se u Novom Sadu od 8. do 15. maja, u Pozorištu mladih, saopštili su organizatori.

Festival otvara predstava „Koralina“ pozorišta domaćina, van takmičarske konkurencije, u režiji Jakuba Maksimova, koji je bio inspirisan novelom Nila Gejmena.

Koralina Foto: Promo/NPI/Pozorište mladih

U izboru selektora i direktora festivala Mihajla Nestorovića, u konkurenciji za nagrade, publika će videti 12 predstava. Reč je, kako kaže selektor, o izuzetnim evropskim pozorišnim ostvarenjima za decu i mlade.

To su budimpeštanski „San letnje noći“ (Centralnoevropski plesni teatar/Budimpešta), „Zamrznute pjesme“ (Gradsko kazalište lutaka/Rijeka), „Koza na sudu u Višnjoj gori“ (Slovensko gledališče Celje), „Bio jednom jedan lav“ (Dječje pozorište Republike Srpske/Banja Luka), „Ronja, kćerka razbojnika“ (Teatar za decu i mlade/Skoplje), „Kada je sve bilo zeleno“ (Pozorište “Ključ”/Tel Aviv, Izrael), „Hajdi“ (Pozorište „Boško Buha“/ Beograd), „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ (Bitef teatar/Beograd), „Geometriju duše“ (Teatar Plus/Gijon, Španija), „20.000 milja pod morem“ (Gradsko pozorište/Podgorica), „Alisa u svetu ogledala“ (Državno lutkarsko pozorište/Varna, Bugarska) i „Klovnovske kuće“ (Pozorište „Merlin“/Berlin).

Alisa iza ogledala Foto: Promo/NPI/Pozorište mladih

Tokom festivala, mladi kritičari, čije jezgro čine deca iz Dramskog studija Pozorišta mladih, razgovaraće o predstavama s njihovim stvaraocima. U žiriju, koji će odlučivati o najboljima, ove godine su novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević, glumica Maja Lučić i kostimografkinja Milica Grbić Komazec.

Ronja Foto: Promo/NPI/Pozorište mladih

Festival se zatvara 15. maja u 19.30 časova proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada najboljima.

Bonus video: Obnovljena najstarija kuća u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar