Foto: Promo/ MAU

U iščekivanju prazničnih druženja i veselja, Muzej afričke umetnosti preporučuje trenutke za predah i intelektualnu stimulaciju uz posebne programe koje su za ovaj mesec pripremili.

U saradnji sa Seoskim kulturnim centrom Markovac najavljeno je javno čitanje komada „Devojke“ autorke Salimate Togore, u subotu, 9. decembra sa početkom u 19 časova. Togore je spisateljica i dramaturškinja iz Malija, poznata po angažovanom pisanju o položaju žena, društvenoj nepravdi, kulturama i običajima Malija. U ovoj drami, Togore obrađuje porodični, bračni, ljubavni i seksualni život savremenih afričkih žena.

Foto: Promo/MAU

U ponedeljak, 11. decembra od 18 časova, panel pod nazivom „Doprinos arhitekata iz Srbije izgradnji afričkih zemalja“, predstavlja rezultate rada grupe stručnjaka o arhitektonskom i urbanističkom nasleđu Srbije nastalog na afričkom kontinentu u proteklih šest decenija.

Učesnici panela su Ana Knežević (istoričarka umetnosti, kustoskinja MAU), dr Nebojša Antešević (arhitekt, istoričar arhitekture, IAUS / FMZ), Jelica Jovanović (arhitekta, istoričarka arhitekture, Tehnički univerzitet u Beču/Docomomo Srbija/Grupa arhitekata), Ilija Gubić (arhitekta, počasni konzul Republike Srbije u Ruandi) i Tihomir Dičić (arhitekta, predstavnik Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji). Razgovor moderira Tamara Koneska (arhitekta, Arhitektonski fakultet).

Foto: Promo/ MAU

Konačno, u četvrtak 14. decembra od 18 časova biće predstavljeno štivo „Bura“ Eme Sezera (1913 – 2008), velikog afričkog frankofonog pesnika, pisca, političara i aktiviste sa Martinika, i to u izdanju Prelom izdavaštva iz Novog Sada. Ovaj klasik teatra uzima Šekspirovu „Buru“ kao svoj dramski predložak, međutim, u njegovoj verziji dramski sukob između Kalibana i Prospera to više nije rat necivilizovanog čudovišta sa mudrim evropskim vladarem, već borba ostrvskog domoroca protiv evropskog kolonizatora koji sve(t) podređuje sebi. O knjizi će govoriti istoričar dr Nemanja Radonjić i Seku Sidi Diavara, doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, zajedno sa teoretičarem književnosti i urednikom izdanja dr Stevanom Bradićem i prevodiocem Aleksom Nikolićem.

Bonus video: Voja Brajović o pola veka umetničkog trajanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar