Biljana Ćirić Foto:BETAPHOTO/KomunikArt

Kustoskinja Biljana Ćirić iz Beograda dobitnica je priznanja za publikacije na 14. dodeli nagrada AAC (Award of art China), za knjigu "From a History of Exhibitions towards a Future of Exhibition-Making Practices in China and Southeast Asia".

„Award of Art China“ je najznačajnija kineska nagrada na polju savremenih umetnosti, koju je 2006. godine ustanovio kolektiv „Artron Art Group“.

Nagrađena knjiga je objavljena u saradnji sa međunarodno poznatim izdavačem „Sternberg Pres“.

Kroz godišnje istraživanje i ispitivanje modernih kineskih umetnika, ova nagrada teži predstavljanju najboljih dostignuća savremene umetnosti u kineskom kulturnom kontekstu, kao i promociji jedinstvenog žanra globalnoj publici.

Zbog specifičnih okolnosti usled pandemije, ovogodišnje nagrade su dodeljenje onlajn.

Foto:BETAPHOTO/KomunikArt

Međunarodni kustos i umetnički kritičar Hou Hanru bio je predsedsednik žirija, dok su ostali članovi komisije bili Barbara Polak, Dong Bingfeng, Liu Ksiaodong, Filipl Pirot, Zou Bat i Ženg Šengtian.

Knjiga je rezultat tekućeg rada na različitim povezanim platformama pod istim imenom, koje je inicirala i organizovala upravo laureatkinja Biljana Ćirić, u sklopu institucija u Kini, Novom Zelandu i Jugoistočnoj Aziji.

Biljana Ćirić je osnivačica i organizatorka institucije „What Could Should Curating Do“ u čijem sklopu je i aktuelni Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut 2018. godine u Beogradu, kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja.

Serija onlajn predavanja u okviru tog programa 2020/2021 realizuje se u saradnji sa „Divisions of Arts and Humanities“, „Duke Kunshan University“ i „SeeCult“ platforme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar