Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Cika, vriska, gurkanje, smejanje i "stampedo" dece koja trče na sve strane, može da znači samo jedno na Sajmu knjiga – Školski dan.

Iz godine u godinu, tradicionalno četvrtkom, ispred Sajma se parkiraju mnogobrojni autobusi koji dovoze školarce iz svih delova Srbije i Republike Srpske.

Izdavači i prodavci naoružani su od jutra do mraka osmesima i strpljenjem jer se mališani utrkuju ko će pre da traži odabranu knjigu, ili da stane u red za potpis omiljenog pisca – Ljube Ršuma, Uroša Petrovića i drugih…

Štandovi sa stripovima uvek su najposećeniji, tinejdžeri se zadržavaju da ih prelistavaju ili da raspravljaju o tome ko ima poslednji broj i kog junaka. Novi serijal autora svetskog bestselera “Dogmen” Dejva Pilkija – „Ketkid: Klub stripoljubaca“ posebno je tražen.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pažnju školaraca privuklo je više programa, poput obeležavanja 80. rođendana „Malog princa“, te tribine “Kako se pišu omiljene knjige”, a predstavljene su hit dečji naslovi poput “Super gliste” Julije Donaldoson, iz “Kreativnog centra” ili “Gabi” izdavačke kuće „Pćelca“ koja je inspirisana istinitom pričom o psu heroju Beograda, koji ima spomenik u Beozoovrtu, autora Gorana Markovića.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Klinci su na štandu “Lagune” tražili “Blago nama sa životinjama” Branka Stevanovića, novu knjigu Ljube Ršuma “Tri JaJaJa na oko i druge meštarije za neočešljane misli“, nastavak prethodnog dela “Dva JaJa na oko“, kao i bajke Uroša Petrovića „Dugih sedam“.

I štand Vulkančića bio je vrlo posećen jer je bogat edukativnim knjigama, romanima fantastike, knjižicama sa aktivnostima poput “Glava, ramena, kolena i stopala i druge pesmice“ i „Kako su sagrađena nova svetska čuda“.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Zamerka, kao i prethodnih godina, je što se mnogobrojni programi koji bi možda zainteresovali školarce događaju u isto vreme, i jedni do drugih sa lošim ozvučenjem, te ih je teško pratiti. A, s obzirom da više nema tradicionalnih pljeskavica i vašarskog duha, ovim novim klincima zanimljivije od knjiga je obližnji tržni centar pa se u grupama odlučuju da prošetaju do tamo.

Gužve su svuda naokolo, ali svakom prolazniku ne može da ne bude toplo oko srca kada vide da ipak ima još uvek onih koji sede u grupama, čitaju i razmenjuju knjige koje su kupili.

Bonus video: Otvoren Sajam knjiga u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare