UK Parobrod Foto: Google maps

Drugo međunarodno bijenale litografije počeće 15. decembra, a predstaviće 24 umetnika iz 10 zemalja - Belorusije, Japana, Indije, Norveške, Italije, Francuske, Poljske, Holandije, Slovenije i Srbije. Izložba će biti otvorena u Ustanovi kulture "Stari grad" i trajaće do 26. decembra.

Prvu nagradu je dobila Alena Andruščanka iz Belorusije, drugu Jasunori Кinukava iz Japana i treću Sanjaj Кumar iz Indije.

Kako je najavljeno, na izložbi će biti prikazane litografije nastale u protekle dve godine, na kojima se može videti raznolikost poetika, škola, pravaca i pristupa umetnosti štampanja sa litografskog kamena.

Istoričarka umetnosti Vesna Todorović, članica žirija, u tekstu kataloga navela je da se ove 2020. godine, i pored „otežanih životnih okolnosti svetskog obima, kada mnoge nameravane pošiljke neće moći da stignu“ odabrani izložbeni opus odnosi na dela 24 umetnika iz 10 zemalja, i prikazuje visoke vrednosti zanatske izrade i umetničkog izraza.

Foto: Promo

Kako je istakla, u nekim slučajevima je prisutna istinska bravuroznost po svim pitanjima, a izložbenu celinu odlikuje svežina, životni elan, očekivana raznolikost, dobro a često i veoma temeljno promišljanje izabranih tema, bilo na misaon ili emotivan način.

„Prisutne su životnost i iskrenost, u velikom broju slučajeva izrazita smisaona originalnost, ali i originalnost kompozicione postavke i njenog semantičkog sloja. Iznad svega, dragocenost predstavlja prisustvo istraživačkog naboja u načinima“, rekla je Todorović u tekstu za katalog.

Organizatori Bijenala naveli su da su svi protivpandemijski uslovi ispunjeni, tako da će posetioci biti bezbedni.

Medjunarodno bijenale litografije je osnovano 2018. godine sa ciljem promocije te grafičke tehnike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar