Duško Gojković Foto: EPA/DANIEL REINHARDT

Novogodišnji koncert Big Benda RTS-a pod upravom šefa dirigenta Stjepka Guta posvećen opusu legendarnog džez trubača i kompozitora Duška Gojkovića održan je u beogradskom Kolarcu.

Prvorazrednom muzičkom događaju pod nazivom „Soul Connection“ kao specijalni gost pridružio se američki bubnjar Alvin Kvin, kao i vanserijski solisti, saksofonista Fulvia Albano, pijanisti Uroš Perić i Klaus Raible i kontrabasista Martin Đakonovski.

Publika je dugim aplauzom nagradila izvođače na koncertu koji je vođen idejom da se na sceni pored Big Benda RTS okupe saradnici i prijatelji Duška Gojkovića, kako bi još jednom izrazili svoje poštovanje prema velikom umetniku, svirajući njegove najznačajnije kompozicije i big bend aranžmane.

Sam Gojković je svoju profesionalnu karijeru džez muzičara započeo kao član Big benda RTB, što je uvek isticao u svojoj biografiji.

Po odlasku u Nemačku, postao je član i solista Džez orkestra Kurta Edelhagena, jednog od vodećih ansambala toga doba, a nastavak njegove karijere ušao je u sve važne enciklopedije posvećene džez muzici.

Tokom karijere, a naročito poslednjih petnaest godina, sa velikim entuzijazmom je sarađivao sa Big Bendom RTS, nastupajući na brojnim festivalima i koncertima.

Bonus video: Aleksandar Simić i Max Kochetov: Rezidencijalni kompozitor i džez saksofonista 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar