Printscreeen: Facebook/Biblioteka Matice srpske

Biblioteka Matice srpske (BMS) obeležiće 28. aprila svoj dan u virtuelnom okruženju.

Dan BMS biće obeležen na sajtu biblioteke i Fejsbuk stranici kratkim obraćanjem upravnika Selimira Radulovića kao i elektronskom prezentacijom o BMS od nastanka 1826. do danas, objavljeno je na FB profilu ove institucije.

Biće predstavljen kratki istorijat i pregled rada, elektronska prezentacija prve razmene knjiga Matice srpske s Ruskom akademijom nauka, a na svakih sat vremena na Fejsbuku će objavljivati po jednu pesmu  najistaknutijih srpskih autora poezije.

“Dan Biblioteke Matice srpske je svečani datum srpske kulture u celosti. Svest o tome da ona postoji skoro 190 godina dovoljan je razlog da se trenutna okolnost doživi kao prolazna, kao jedna od prepreka koje su joj stajale na putu tokom niza godina”, stoji u saopštenju.

Biblioteka Matice srpske najstarija je srpska biblioteka nacionalnog značaja i prva javna naučna bilbioteka u Srba, utemeljena u Pešti 1826, u okrilju književnog društva Matice srpske. Od 1838. otvorena je za javnost.

Povodom Dana Biblioteke ustanovljena je i nagrada „Zlatna knjiga BMS“, koja se dodeljuje za doprinos bibliotekarstvu i bibliografskom radu istaknutog naučnika, književnika ili umetnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar