Gabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije; Foto: Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradska filharmonija najavila je svečano zatvaranje sezone “Muzika svuda”, sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom, koncertima u četvrtak, petak i subotu, (17-19. jun) od 19 časova u filharmonijskoj sali.

Na programu su dela Maksa Bruha i Roberta Šumana a kao solista sa orkestrom Filharmonije nastupiće Robert Lakatoš, super-star na violini, najavili su iz Beogradske filharmonije.

Jednog od najperspektivnijih mladih umetnika svoje generacije, filharmonijska publika će imati priliku da čuje tri večeri zaredom u izvođenju Bruhovog koncerta za violinu i orkestar. Koncertni pogram povodom kraja sezone kruniše grandiozna Šumanova Simfonija br. 2.

– Moram da kažem jedno veliko hvala svim kolegama ovde, napravili smo sjajnu sezonu, ujedno i jednu od najboljih koncertnih sezona na celom svetu. Beogradska filharmonija je konstantno svirala za razliku od drugih. Za muzičare je to najvažnije i daje najbolje rezultate – izjavio je šef dirigent Gabrijel Felc.

 

Nemac je dodao da su za kraj sezone pripremili „tipično nemački repertoar“.

– U muzičkom svetu je poznato da je Šumanova simfonija br. 2 brutalno teška. To je veliki izazov za nas i znači da nema opuštanja do samog kraja sezone – naveo je Felc.

Violinista Robert Lakatoš; Foto: Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

U sezoni obeleženoj restrikcijama, Beogradska filharmonija je održala rekordni broj koncerata: 62 nastupa sa 112 proba i odsviranih 96 orkestarskih programa. U okviru akcije “Muzika svuda” svi koncerti u filharmonijskoj sali su snimani i emitovani na brojnim lokacijama van koncertne dvorane .

Preko 60.000 sati muzike u izvođenju ovog orkestra emitovano je na 423 loakcije u 106 mesta širom Srbije.