Muzej Jugoslavije, zgrada, ulaz
Muzej Jugoslavije Foto: Shutterstock/Photo Oz

Muzej Jugoslavije otvoren je za posetioce na Dan državnosti, 15. i 16. februara, a ulaz je besplatan. Zbog velikog interesovanja publike, izložbe "O fabrikama i radnicima" i "Osmi kilometar" biće moguće posetiti i u martu mesecu.

Izložba „O fabrikama i radnicima“, posvećena je industrijalizaciji na teritoriji Srbije od njenih početaka do danas. Izložbu je pripremio kustoski tim: Ada Vlajić i Rifat Kulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba O fabrikama i radnicima u Muzeju Jugoslavije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izložba može da se prati kroz pet industrijskih lokaliteta koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima.

Prezentovana je raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijal, dok drugi predmeti i dokumentacija prikazuju rudnike u Boru i Majdanpeku, tekstilnu industriju u Leskovcu, Elektronsku industriju Niš, Kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu i Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu.

Radno vreme Muzeja Jugoslavije je kao i inače – od 10 do 18 časova.

Bonus video: Napušteni Muzej Nadežde i Rastka Petrovića u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar