Izložba O fabrikama i radnicima u Muzeju Jugoslavije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako sada možda zvuči neverovatno, u Jugoslaviji su se proizdvodili kompjuteri i brojna visoka tehnologija, cvetala je industrija teksitila, proizvodilo se oružje kao i automobili, a prvi tranzistor poklonjen je Josipu Brozu Titu za rođendan.

Muzej Jugoslavije proslavio je 25 godina postojanja otvaranjem nove izložbe „O fabrikama i radnicima“, posvećene industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas.

Predstavljeni su industrijski proizvodi, brojne fotografije o fabričkom životu i video-materijali, kao i drugi predmeti i dokumentacija o rudnika u Boru i Majdanpeku, tekstilnoj industriji u Leskovcu, Elektronskoj industriji Niš, Kombinatu „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu i Vojno-tehničkom zavodu u Kragujevcu.

Izložba O fabrikama i radnicima u Muzeju Jugoslavije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na lokalitetu Niš zatičemo tehničku zbirku u kojoj su mnogi predmeti zapravo pokloni Josipu Brozu Titu. Najviše pažnje privlači „Tranzistor model RR 210E“ koji je poklonjen Brozu za rođendan 1960. godine i predstavlja prvi tranzistor koji je u celosti proizveden u Jugoslaviji – ne po licenci ili sa uvoznim delovima, nego od početka do kraja, od žičice do žičice. Iste godine kada je dobio ovaj tranzistor Tito je dobio i čuveni model „Slavuj“ koji je tekođe izložen u Muzeju.

– Šezdeseta godina i razvoj visoke tehnologije i zapošljavanje visoko kvalifikovane radne snage – danas možda to zvuči zaista neverovatno, ali u Jugoslaviji su se nekada proizvodili kompjuteri. U Socijalističkoj Jugoslaviji postojala je politika ili odluka da u svakoj republici makar jedna fabrika proizvodi računare. U Srbiji su to bili EI Niš i Pupin, u Sloveniji Iskra… – Ono što je zanimljivo je Obodin, Obod sa Cetinja… Setim se Marka Vidojkovića i njegove knjige „E baš vam hvala“ kada počinje da piše „Gledam upravo na svom tabletu Obodin“ – priča kustoskinja i koautorka Jovana Nedeljković.

Izložba O fabrikama i radnicima u Muzeju Jugoslavije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je istaknuto na stručnom vođenju, računari, kao i brojni predmeti na ovoj izložbi, verno predstavljaju sliku stanja naše zemlje tih osamdesetih godina.

– Zamišljeno je da kompjuter bude korišćen za učenje i za admistraciju. Planirana je velika zarada i proizvodnja, međutim devedesetih je sve krenulo da se urušava, da bi 2013. EI Niš otišla u stečaj. EI Niš je najbolji pokazatelj stanja tehnologije i industirje u našoj zemlji. Mi smo želeli da ovom izložbom pokažemo taj tehnološki nivo kojim je raspolagala tadašnja Jugoslavija i naravno na industriju koja je cvetala – podvukli su kustosi.

Izložba O fabrikama i radnicima u Muzeju Jugoslavije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izložba „O fabrikama i radnicima“ biće otvorena do 15. februara u Muzeju Jugoslavije, dok će drugi deo postavke publika moći da vidi od 7. decembra u Muzeju nauke i tehnike. Izložbu je pripremio kustoski tim: Ada Vlajić i Rifat Kulenović, Jovana Nedeljković i Radovan Cukić. Autorka postavke u oba muzeja je Breda Bizjak.

Bonus video: Izložba povodom 100 godina od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar