KOIKOI Foto: KOIKOI press photo / Hrast video 

Beogradska indie-rock atrakcija KOIKOI je za single "Hrast" izdala četvrti videospot sa prošlogodišnjeg debitantskog albuma "Pozivi u stranu" (Moonlee Records), kojeg je u produkciji "Vrabac Film" snimio reditelj Nikola Stojanović sa direktorom fotografije Mladenom Teofilovićem.

U spotu za pesmu „Hrast“, pratimo četvoro radnika (članove benda) koji kao aveti tumaraju kroz distopijski zaboravljeni i napušteni dom zdravlja. Reditelj spota, Nikola Stojanović, objašnjava:

– Kroz proces i obilaske lokacija, pronašli smo kontekst, koji bi u jednoj rečenici mogli sažeti: duhovi radnika su zarobljeni i besni što su napušteni i zaboravljeni.

KOIKOI Foto: Nemanja Knežević

KOIKOI kažu da su „Hrastu“ pokušali da dočaraju atmosferu među zaverenicima ili lovcima:

– U kontrastu je odnos jakog i stabilnog bita koji sve vreme lagano ubrzava i tvrdih semplova nasuprot troglasa i epski obrednog teksta.

KOIKOI Foto: KOIKOI press photo / Hrast video

Nikola Stojanović dodaje da ih je tekst „Hrasta“ inspirisao za „narativ“ spota, koji je začudan, ritualan, koji se tiče nekog kolektiva i, poziva na neku vrstu pobune:

– Intuicija nas je vodila, i slike su došle same od sebe, bez preteranog razmišljanja o značenju. A muzika nas je odvela vizuelno u drugi pravac, a to su neonska svetla, dinamična, koja se menjaju u ritmu pesme i koja su u suprotnosti sa narativom.

Producentska ekipa Vrabac filma zaokružuje:

KOIKOI Foto: KOIKOI press photo / Hrast video

– Zaboravljeni radnici i rock’n’roll muzika, mrtvi, u bolnici, traže reanimaciju (i spas od zaborava).

KOIKOI su nominovani među 15 finalista za „Music Moves Europe Awards“ (prvi bend iz Srbije ikada), koje organizuje najveći evropski showcase festival „Eurosonic Noorderslag“ u Groningenu, na kojem će KOIKOI u četvrtak, 19. 1. 2023. nastupiti u kultnom klubu „Vera“. Pored nagrada koje dodeljuje žiri, KOIKOI je i u konkurenciji za nagradu publike. Zato najkasnije do 5. 1. 2023. svi mogu glasati putem ovog linka.

Bonus video:  Koikoi  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar