Fotografija Greboa Greja Foto: Grebo Gray/Beogradski mesec fotografije

Nakon prekjučerašnjeg svečanog otvaranja Beogradskog meseca fotografije, pred publikom su od danas još tri samostalne izložbe autora iz Španije, Srbije i Velike Britanije u okviru ove manifestacije.

Izložba španske fotografkinje Espe Pons „Na morskom svetlu“ otvorena je juče u Konaku kneginje Ljubice. Ponsova, rođena u Barseloni 1973. godine, izložbu je posvetila mlađem bratu svoga dede, koji se tokom građanskog rata borio na republikanskoj strani i nastradao kao žrtva represivnog režima.

Jedan od izloženih radova Espe Pons Foto: Espe Pons/Beogradski mesec fotografije

U Grafičkom kolektivu pred posetiocima su od nedelje dve postavke: „Srbija – lepa i slepa“ Aleksandra Slavkovića i „Zagrebi ispod površine“ Greboa Greja.

Slavkovićeva postavka je vizuelni dnevnik bez početka i kraja o parčetu zemlje na Balkanu i ljudima koji tu žive, kojim autor istražuje svakodnevicu, privilegije i posledice života u nedefinisanom sistemu vrednosti u državi u tranziciji, zaglavljenoj između turbulentne prošlosti i neizvesne budućnosti…

Rad Aleksandra Slavkovića Foto: Aleksandar Slavković/Beogradski mesec fotografije

Vizuelni umetnik iz Velike Britanije Grebo Grej, koji živi i radi u Beogradu, na postavci „Zagrebi ispod površine“ objedinio je različite fotografije, čiji je zajednički imenitelj autorova ljubav prema bojama i teksturama otkrivenim u najobičnijim predmetima. Na većini fotografija su sasvim obični svakodnevni predmeti na koje bi većina ljudi retko kad bacila drugi pogled, ali ako se zagrebe ispod površine tu su najdivniji svetovi.

Izložba Espe Pons u okviru Beogradskog meseca fotografije otvorena je do 25. maja u Konaku knjeginje Ljubice, a postavke Aleksandra Slavkovića i Greboa Greja do 19. maja u galeriji Grafički kolektiv.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar