Beogradski džez festival, Jazz festival Spinifex
Foto: Raymond van Mil/Beogradski Jazz festival/Promo

Sastavi Spinifex i Angles 8 nastupiće u okviru predstojećeg Beogradskog džez festivala u Domu omladine, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Beogradski džez festival održava se po 37. put pod sloganom „Džez plamen“ od 26. do 31. oktobra, a ove jeseni navršava se pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine, zbog čega će publici organizatori ponuditi nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji, dodaje se u saopštenju.
Za 28. oktobar u sali Amerikana DOB-a zakazano je veče avangarde i improvizacije, tokom kojeg će nastupiti grupe Spinifex i Angles 8.
Muzika sastava Spinifex može se okarakterisati kao kombinacija slobodne improvizacije sa pankom, hardkorom, grandžom ili drugim podžanrovima zapadne popularne muzike. Bend od 2005. godine vodi alt saksofonista i kompozitor Tobijas Klajn, Nemac sa prebivalištem u Amsterdamu. Dosad su objavili šest albuma, u različitim postavama – aktuelni sekstet snimio je poslednja dva ostvarenja, a u pripremi je novi projekt Spinifex Sings, sa pevačicama iz Indije i sa Islanda.
Beogradski džez festival, Jazz festival Angles
Angels Foto: Francesca Patella/Beogradski Jazz festival/Promo
Sastav Angles 8 okuplja velike heroje savremene improvizovane muzike, pod vođstvom alt saksofoniste Martina Kihena. Kao sekstet su nastupali na Ring Ringu 2010, a Kihen je šest godina kasnije na Beogradskom džez festivalu predvodio sastav All Included. Ideje za svoju muziku Kihen crpi iz najrazličitijih inspiracija: može to da bude sećanje na neki instrument koji je svirao kao dete, balkanski limeni orkestri, švedski folklor, moderni džez Krisa Mekgregora, Karle Blej, Čarlsa Mingusa ili Larsa Gulina, ili posmatranje plesačica iz Zapadne Afrike kako okreću svet naglavačke.
Bonus video:
Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar