BINA
Foto: BINA/Miran Kambic/arhiva Tome Devalda/Promo

Otvaranjem izložbe "Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. - Kompleksnost ideja" 22. aprila od 19 sati u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda počeće 16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA, najavili su organizatori.

Autorka „Beogradske škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“ je Tanja Damljanović Konli, uz koautorku Draganu Mecanov i saradnice Miu Stefanović, Tamaru Nikolić i Nevenu Ašković,  program izložbe realizuje se u saradnji sa organizacijom „Do.ko.mo.mo Srbija“, a program BINA 2021 će otvoriti akademik, profesor i arhitekta Milan Lojanica, navode organizatori.

Novi Beograd Foto: BINA/iz arhive Tome Devalda

U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle dela Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, 16. izdanje BINA biće u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina. Kroz prikaz kompleksnosti ideja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva, kroz tri perioda – šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine, a na nivou dve grupe analiza: urbanističko-arhitektonske i projektantskih razmera, saopštili su organizatori.

Stambeno poslovni objekat „Dexon“ Gorana Vojvodića Foto: BINA/Promo

– Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960-80. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Osim razmišljanja o partikularnim stambenim jedinicama, tretiranje susedstva kao zajednice sa kojom će se žitelji identifikovati potpomognuto je promišljanjem javnih sadržaja prema kojima će naselje gravitirati. Ovo su primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava – kaže autorka izložbe Tanja Damljanović Konli.

Objekat Dejana Miljkovića u Heroja Tepića Foto: BINA/Promo

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture zakazana je od 22. aprila do 22. maja u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. „Beogradska škola stanovanja“, tema u fokusu programa 16. izdanja, obuhvata i brojne podteme.

Bevk – Perović: Brdo F2 Housing Foto: BINA/Miran Kambic

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja, navode organizatori i dodaju da su svi programi besplatni.

Ovaj festival arhitekture je tokom 16 godina od prvobitne inicijative grupe entuzijasta izrastao u međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera. Nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, više od deceniju i po obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana festivala, BINA stvara i nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala programi BINA gostuju u zemlji i regionu.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ministarstva kulture i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Komentari

Svi komentari (0)