Beogradska filharmonija
Gabrijel Felc Foto: Promo/Beogradska filharmonija

Novi koncerti šefa dirigenta Gabrijela Felca sa Beogradskom filharmonijom zakazani su za 27, 28. i 29. maja od 19 sati, a publiku očekuju dva premijerna izvođenja kompozicija Hindemita i Britna, uz atraktivnu "Karmen svitu" Ščedrina, saopšteno je iz Filharmonije.

Orkestar Beogradske filharmonije prvi put će izvesti Hindemitovu „Koncertnu muziku“ opus 49 sa limenim duvačkim instrumentima u prvom planu. Zatim sledi Britnova kompozicija „Ruska sahrana“, koja takođe do sada nije bila na orkestarskom repertoaru. A koncerte u sali Beogradske filharmonije kruniše čuvena Karmen svita, navode u ovoj ustanovi kulture.

– Odlučili smo se za ovakvu koncepciju jer su udaraljke i limeni duvački instrumenti bili manje zastupljeni na repertoaru u ovoj, kao što znamo, restriktivnoj sezoni. Zato sad imamo sjajnu priliku da ih čujemo u punom sjaju i to u fenomenalnim opusima. Hindemitovu i Britnovu kompoziciju izvodimo premijerno, a Ščedrinova kompozicija predstavlja genijalnu kombinaciju muzike Bizea. Upotreba udaraljki je zaista spektakularna tako da će publika mnogo uživati – rekao je tim povodom šef-dirigent Gabrijel Felc.

Beogradska filharmonija
Gabrijel Felc Foto: Promo/Beogradska filharmonija

Izvođenje „Karmen svite“ uključuje marimbu, vibrafon, zvona, kravlja zvona, timpani, velki bubanj, činele, gong, kabasa, klaves, krotali, tom tomovi, trijangl, guiro, daire, doboš, glokenšpil… Uz puno različitih palica u rukama okretnih perkusionista, ovo delo će biti atraktivno ne samo za slušanje već i za gledanje, dodaju u Filharmoniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar