Svetozac Cvetković i Snježana Banović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Promocija knjige “Kronika sretnih trenutaka/Odlomci iz ludih osamdesetih” (Geopoetika, 2023), Snježane Banović, poznate rediteljke, teatrološkinje i književnice iz Zagreba, održana je večeras u prepunom gornjem foajeu pozorišta Atelje 212.

O knjizi su, uz autorku koja je specijalno ovim povodom došla u Beograd, govorili: reditelj Gorčin Stojanović, novinar i muzički kritičar Petar Janjatović, a odlomke iz knjige čitali su glumci Svetozar Cvetković i Radoslav Milenković.

Miodrag Tabački i Dragan Velikić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Kronika sretnih trenutaka/Odlomci iz ludih osamdesetih“ je uzbudljivo delo koje obuhvata burno muzičko vreme novog talasa, dramu pozorišta unutar i van njega, kao i kulturu Zagreba i Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka, knjiga u kojoj se emocije vešto prepliću sa činjenicama.

– Beograda u ovoj knjizi ima onoliko koliko ga je bilo u mom životu – rekla je Snježana Banović, koja je čitala jedan deo iz svoje knjige.

Snježana Banović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona se podsetila da je u naš glavni grad došla prvi put 1981. godine.

– Kasnije sam dolazila stalno do određenih godina, onda jedno duže vreme nisam dolazila, da bih baš u ovom teatru bila prva rediteljka koja je došla iz Hrvatske – zaključila je autorka knjige i naglasila da niko ko sedi od gostiju za stolom nije tu slučajno.

Gorčin Stojanović, Radoslav Rale Milenković, Petar Janjatović i Svetozar Cvetković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Moderatorka i direktorka „Geopoetike“, Jasna Novakov Sibinović, rekla je da knjiga Snježane Banović daje odgovore na pitanje „zašto nam se desilo ono što nam se desilo“, ističući da autorka prikazuje kako je biti na pravom mestu u pravo vreme.

Reditelj Gorčin Stojanović je sugerisao da je ova knjiga onome ko ne zna ništa o osamdesetim godinama, više od hronike i od memoara.

– Nekome su osamdesete počele 5. maja oko osam ujutro, na prvom času kad je trebalo dati taj minut ćutanja, koji neki od nas nikada nisu shvatili ozbiljno – rekao je Stojanović ističući svoje blisko prijateljstvo sa Snježanom Banović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Muzički kritičar Petar Janjatović je rekao da se knjiga „Kronika sretnih trenutaka“ čita lako i pitko.

–  Ja sam je čitao sporo, jer mi se otvarala neverovatna količina slika iz prošlosti. Zagreb koji Snježana opisuje je na neki način i Zagreb moje mladosti – dodao je Janjatović.

Radoslav Rale Milenković, Petar Janjatović i Svetozar Cvetković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Glumci Radoslav Milenković i Svetozar Cvetković čitali su delove knjige u kojima se i sami pominju, što je dodatno dalo na draži ovoj promociji, na kojoj niko nije pričao o Branimiru Džoniju Štuliću, bivšem dečku Snježane Banović, iako su možda mnogi to očekivali.

Knjiga Snježane Banović  je priča o društvu koje se radikalno i korenito menja, ali i album zanimljivih, poznatih i važnih likova i njihovih životnih priča. Iako će čitaocima biti posebno zanimljivo da čitaju o ljubavi koja je bila inspiracija za čuvene Azrine pesme „Usne vrele višnje“ „Jesi li sama večeras“, „Volim te kad pričaš“ i „Život običnog tempa“, ova knjiga znalački i moćno izjednačava ličnu priču i hroniku jednog društva.

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka: Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar