Beg do pobede film
Iz filma "Beg do pobede" Foto: Paramount Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

"Ova prokleta igra mi uništava život", kaže kapetan Robert Heč, pripadnik kanadskih vazdušnih snaga dok u u nacističkom logoru pokušava da nauči da igra fudbal. Nije mu išlo, pa je poslat na gol. Heča je igrao Silvester Stalone, a film je "Beg do pobede", jedan od najboljih i najpoznatijih filmova o fudbalu svih vremena.

Od kada je fudbal prvi put uhvaćen na celuloidu do danas, snimljene su stotine filmova u kojima se „najvažnija sporedna stvar na svetu“ bar spominje, ako već nije i glavna tema. U jeku Evropskog prvenstva u fudbalu odabrali smo neke od svetski najuspešnijih filmova o ovoj igri, od dokumentaraca preko drama do komedija, ne zaboravljajući ni domaća ostvarenja.

Gol!, (Goal!, 2005)

Avanturistička drama „Gol“ u režiji Denija Kenona i Majkla Vinterbotoma postao je jedan od najpopularnijih filmova o fudbalu svih vremena, tako da je doživeo i dva nastavka.

Film iz 2005. sa podnaslovom „San počinje“ priča je o siromašnom dečaku Santijagu Munjozu iz Los Anđelesa koga prepoznaju skauti engleskog Njukasla i pozivaju ga u tim sa evropske strane Atlantika.

Munjoz se na putu ka vrhu, osim sa trzavicama sa saigračima, bori i sa astmom i tugom zbog smrti oca. U filmu, nastalom u saradnji sa FIFA, pojavljuju se brojni fudbalski asovi kao što su Bekam, Zidan, Ronaldo, igrači Njukasla, Liverpula…

Prokleti Junajted (Damned United, 2009)

Dejvid Pis napisao je roman o Brajanu Klofu i njegovom nesrećnom upravljanju klubom Lids junajted 1974. godine koje je potrajalo samo 44 dana i ušlo je u legendu.

Po toj knjizi snimljen je i istoimeni film u režiji Toma Hopera, a fudbalsku legendu i kontroverznog menadžera igra Majkl Šin, u čijem izvođenju je Klof rastrzan između optužbi da želi da uništi Lids i uništavanja sebe samog.

Igraj kao Bekam (Bend It Like Beckham, 2002)

Kira Najtli postala je svetski poznata posle uloge u ovom filmu rediteljke Gurinder Čada o dve devojke koje, uprkos željama njihovih roditelja, žele da naprave karijere u fudbalu.

Pored Najtlijeve, u ovoj komediji sa elementima drame igra i Parminder Nagra, a ostvarenje, osim što govori o „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“ iz ženskog ugla, govori i o problemima sa rasizmom i multikulturalnošću u Velikoj Britaniji.

Ofsajd (Offside, 2006)

I iranska komedija „Ofsajd“ reditelja Džafera Panahija u središte priče stavlja žene, ali ovaj put kao navijačice koje pokušavaju da prekinu besmislenu tradiciju da njima nije mesto na stadionima i tribinama.

Grupa devojaka prerušava se u muškarce i pokušava da se ušunja na kvalifikacionu utakmicu reprezentacije Irana protiv Bahreina za Svetsko prvenstvo 2006. godine, ali ih hvata policija i smešta u pritvor gde ih nadzire policajac kome je to kazna za njegov seksizam. Film je 2006. godine nagrađen Srebrnim medvedom na Berlinalu.

Zidan: Portret 21. veka (Zidane: A 21 Century Portrait, 2006)

Dokumentarac Daglasa Gordona i Filipa Parena snimljen je iz prilično neobičnog ugla. Snimali su meč Real Madrida sa Viljarealom, ali tako da se cela utakmica prelamala kroz portret Zinedina Zidana.

Zidan se u godini kada je film prikazan vratio iz „penzije“ i kao kapiten poveo francuski nacionalni tim na Mundijal 2006. godine

Dijego Maradona (Diego Maradona, 2019)

Dijego Armando Maradona možda i jeste povlačio poneki kontroverzni potez, ali je u istoriju upisan kao jedan od najdarovitijih fudbalera svih vremena. Maradona je preminuo krajem novembra prošle godine, a o njemu su još za života ispisivane stranice i stranice tekstova i knjiga ne bi li se proniklo u fenomen, a snimljeno je i nekoliko dokumentarnih filmova.

Asif Kapadia snimio je 2019. dokumentarac sastavljen od 500 sati nikada ranije viđenih materijala, u središtu je njegov transfer iz Barselone u Napoli 1984. godine, a pored Maradone pojavljuju se i njegovi saigrači, prijatelji i legendarni Pele.

Kajzer (Kaiser, 2018)

Dokumentarac Luja Majla o Karlosu“Kajzeru“ Enrikeu Raposu donosi priču o profesionalnom fudbaleru, a nosi podnaslov „najveći fudbaler koji nikada nije igrao fudbal“.

U skoro pa neverovatnoj priči, ovaj prevarant je osamdesetih godina uspevao da u svoje sposobnosti ubedi i najveće fudbalske stručnjake i uz pomoć prijatelja novinara prelazi kao zvezda iz kluba u klub, izbegavajući da izađe na teren, ali redovno odlazeći na žurke. Raskrinkan je kada ga je tužio Brazilac Karlos Alberto i izveo ga na sud. U filmu se pojavljuju i legende brazilskog fudbala poput Zika ili Bebeta.

Tražeći Erika (Looking for Eric, 2009)

Nije prvi put da se reditelj Ken Louč bavio fudbalom u svojim filmovima (neki će reći da je „Kes“ njegov najbolji „fudbalski“ film), ali je „Tražeći Erika“ zanimljiv i kao primer u kom profesionalni fudbaler postaje glumac u pravom smislu te reči, iako je svoj prvi film snimio dve decenije ranije. Jer, upravo u tome i jeste stvar.

U ovoj drami sa elementima komedije Erik, poštar i fudbalski fanatik, zapada u životnu krizu, a iz nje se čupa zahvaljujući savetima filozofski nastrojenog fudbalskog asa francuskog porekla zaslužnog za veliki povratak Mančester junajteda. Inače, ime Erika Kantone kao glumca, reditelja ili producenta upisano je na 30 špica filmova.

Misterija Arsenalovog stadiona (The Arsenal Stadium Mystery, 1939)

Film reditelja Torolda Dikinsona, snimljen po istoimenom romanu Lenarda Gribla jedan je od prvih filmova, ako ne i prvi, u kom je fudbal centralna tema. Međutim, podjednako je zanimljiv i ljubiteljima krimića.

Snimljen na Hajberiju u vreme kada je Arsenal bio ubedljivo najjači britanski klub, zaplet počinje u trenutku kada na prijateljskoj utakmici „tobdžija“ sa Trojansima igrač gostiju padne mrtav na terenu i ispostavlja se da je otrovan…

Beg do pobede (Escape to Victory, 1981)

Verovatno najpoznatiji, a po mnogima i najbolji film o fudbalu, „Beg do pobede“ jednako duguje rediteljskoj veštini Džona Hjustona (iako je teško poverovati da je ikada šutnuo loptu), priči inspirisanoj utakmicama koje je Dinamo Kijev igrao tokom Drugog svetskog rata protiv tima Vermahta (jedan od scenarista je i Đorđe Milićević), koliko i ekipi sastavljenoj od glumačkih i fudbalskih zvezda.

Međunarodni tim sastavljen od logoraša, koji u „propagandnoj“ utakmici protiv nacističke ekipe vide šansu za beg, igra u sastavu: Majkl Kejn, Pele, Pele, Bobi Mur, Toresen, Kalahan… sa Silvesterom Staloneom na golu. Sa druge strane, ekipu nacista predvodi Maks fon Sidou.

Domaći filmovi i serije o fudbalu

Drug predsednik centarfor (1960)

Zvezde posleratnog jugoslovenskog filma na čelu sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković, Severinom Bijelićem, Pavlom Vuisićem i Perom Kvrgićem okupili su se oko filma „Drug predsednik centarfor“ u režiji Žorža Skrigina da bi na komičan način ispričali i priču o fudbalu i priču o mentalitetu.

Film smešten u provincijski grad u vreme kada lokalna zadruga slavi sedmu godišnjicu kroz nekoliko isprepletanih priča prati intrige lokalnog fotografa, sveštenika koji želi da obnovi ikonostas, predsednika opštine koji želi da modernizuje varošicu… A svi žele da budu fudbalski šampioni.

Više od igre (1976)

Sličan prosede ima i evergrin serija „Više od igre“ u devet epizoda, koju je po scenariju Slobodana Stojanovića režirao Zdravko Šotra. Dva tima u vreme između dva svetska rata, u fiktivnoj varoši Gradina, bore se za dominaciju: Građanski i Radnički.

Fudbal je povod, a sve okolo, ono „više od igre“ dešava se van terena oko kog defiluju najrazličitiji živopisni likovi. U seriji igraju Petar Božović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Slobodan Đurić, Zoran Radmilović, Nikola Simić, Mića Tomić, Pavle Vuisić, Miloš Žutić…

Maradona (2008)

Više od decenije pre Asifa Kapidije reditelj Emir Kusturica snimio je dokumentarac o Maradoni. Film premijerno prikazan u Kanu 2008. godine, sniman je u Beogradu, Barseloni, Buenos Airesu i na Kubi, a predstavlja asa iz tri različita ugla: kao Maradonu fudbalere, Armanda alterglobalistu i Dijega kao porodičnog čoveka.

Zanimljivo je i to što se u „Maradoni“ pojavljuju i kubanski lider Fidel Kastro, urugvajski predsednik Hugo Čavez, bolivijski sindikalista i političar Evo Morales i muzičar Manu Čao, svako na svoj način alterglobalistički simbol, kao i Lukas Fuika, vernik Maradonske crkve, a u saundtreku se čuju i Sex Pistolsi.

Montevideo, Bog te video (2010)

Pripreme legendarne selekcije Jugoslavije za Svetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. i njihov odlazak u Montevideo okosnica su velikog filmskog hita u režiji Dragana Bjelogrlića snimljenog po romanu poznatog novinara Vladimira Stankovića.

Pored filma, snimljena je i sa uspehom je prikazivana i istoimena TV serija. Priča o Tirketu, Moši, Milutincu, Andrejki, Milovanu Jakšiću i čitavoj bulementi oko njih, pored poznatih glumačkih imena, u prvi plan istakla je nove zvezde domaćeg filma kao što su Miloš Biković, Viktor Savić, Petar Strugar, Aleksandar Radojičić, Nina Janković, Andrija Kuzmanović, Danina Jevtić…

O Gringo (2011)

Dokumentarac o Dejanu Petkoviću Rambu, srpskom fudbaleru koji je postao legenda brazilske lige, a pre svega Flamenga, reditelj Darko Bajić snimio je po scenariju koji je napisao zajedno sa Natašom Drakulić.

Bajić je više godina ubeđivao fudbalera da snime film koji bi govorio o njegovom putu od rodnog Majdanpeka, preko beogradskih crveno-belih, do Rija. Fudbalski as na kraju je bio dirnut filmskim rezultatom.

Artiljero (2012)

Dubravka Mijatović kao Nadica u filmu Radivoja Raše Andrića „Dve palme za dve bitange i ribicu“ (1998) zaprepašćuje Laneta (Srđan Žika Todorović) nabrajajući mu „šampione sveta“. Dve decenije kasnije, Crvenoj zvezdi ide sve gore, a u filmu Srđe Anđelića „Artiljero“ (2012) navijač crveno-belih Mali (igra ga Jovan Kolarić) dobija ideju da prikupi novac i vrati Nemanju Vidića iz Mančester junajteda da ponovo zaigra za beogradski klub i vrati mu slavu.

Zadatak nije nimalo lak, a u tome mu pomaže devojka Ana (Ana Konjović)…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar