Danilo Bata Stojković Foto: Nebojša Babić

Nikola Džamić iz Vrnjačke Banje, sa kojim se Danilo Bata Stojković družio kad god bi dolazio u našu najpoznatiju banju, ispričao je kakav je bio naš proslavljeni glumac, kada se kamere i pozorišna svetla isključe, kada napusti Beograd i vreme provede sa dragim ljudima u Vrnjačkoj Banji.

Nikola se sa velikanom srpskog glumišta upoznao baš u jendoj kafani u kojoj je radio kao konobar. I od te noći, sve do Batine smrti, bili su veliki prijatelji. Prema njegovim rečima, Bata je imao istančan ukus da za kratko vreme isprofiliše svakog ko bi seo za njihov sto, u nekoj od kafana u Vrnjačkoj Banji.

– Nikada se u našem društvu nije ponašao kao glumac, kao velikan, a to je bio. Skenerski je znao da prepozna čoveka. Za onog koji mu se ne bi dopao, odmah nam je govorio da takvog čoveka ne želi za svojim stolom – kaže Džamić.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je Bata najviše voleo da sluša konobarske priče iz Banje, kojih je bilo puno, i da su ga uveseljavale dogodovštine, lukavost i snalaživljivost ovdašnjih konobara, i to u vreme kada Banja ključa od turista.

– Voleo je recimo da sluša kako se konobari udvaraju gospođama. Takve priče su mu bile najinteresantnije. U kafani je strašno voleo muzičku preciznost. Dirigovao bi sve vreme i tako do jutra. Ako neko falšira, on bi ga popravio, i nije davao nikom da za stolom zapeva ako nije umeo. Pio je isključivo špricer sa rozeom. Na Goču smo često kuvali pasulj i jeli gočki sir i kajmak, i ništa više od toga on ne bi tražio. Veoma često je znao da konobarima ostavi novac pre ostalih, kako ne bi neko od nas platio – priča ovaj Vrnjčanin.

Velikan srpskog glumišta, čija je pojava ispunjavala Banju, za Vrnjčane je još živ. I još ga vide u sobi koja je puna njegovih knjiga i ličnih stvari. U znak sećanja na velikana srpskog glumišta Danila Batu Stojkovića u Vrnjačkoj Banji je otvorena Memorijalna radna soba.

Nikola Džamić u Batinoj radnoj sobi Foto: Nova.rs

Tako je javnosti postao dostupan najvredniji deo njegovih ličnih stvari. Spomen soba na Vrnjačkoj letnjoj pozornici simbolizuje veze legendarnog glumca i najpoznatije srpske banje.

Radna soba još se popunjava stvarima koje je Banja dobila od Batinih naslednika. Očekuje se da bude kompletirana do 16. marta kada se obeležava dve decenije od njegove smrti.

Memorijalana radna soba Danila Bate Stojkovića smeštena je na letnjoj pozornici, popularnom Vrnjačkom Amfiteatru koji od 2010. godine nosi ime legendarnog glumca. Povodom dvadeset godina od njegove smrti biće otvorena i prva letnja škola glume koju će voditi glumica Nada Blam.

Bonus video: Slobodan Boda Ninković o odlasku u penziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare