Branislav Trifunović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nismo ni svesni kolika je razmera nasilja ne samo u Srbiji, nego u regionu, šta se radi deci i kakav je to bunt u pitanju. Uopšte ne pričamo o tome, a to je tema o kojoj i te kako mora da se razgovara u ovoj zemlji, kaže za Nova.rs glumac Branislav Brane Trifunović.

Samo nekoliko dana nakon svadbenog veselja u Vojvodini naš poznati glumac Branislav Bane Trifunović je sa suprugom, takođe glumicom Tihanom Lazović stigao u Niš, kako bi prisustvovao projekciji filma „Gejm“ na Filmskim susretima.

U filmu Ane Lazarević Trifunović igra Strahinju, čoveka koji je uključen u šverc migranata na Balkanu, a svojim glumačkim ostvarenjem pobrao je velike simpatije niške publike koja mu je dodelila nagradu najboljeg glumca pete festivalske večeri.

Bane Trifunović je u razgovoru za Nova.rs otkrio da je već angažovan i na novom filmu, kao i da pokušava da napravi film o vršnjačkom nasilju i Aleksi Jankoviću iz Niša (dečak je bio žrtva višemesečnog vršnjačkog nasilja zbog kojeg se ubio 2011. godine, prim.aut.).

Scenario za film, kako je precizirao Trifunović, napisao je Vladimir Arsenijević, a režiraće ga Miroslav Terzić. Za snimanje su, dodao je, dobijena određena sredstva u Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj zbog čega se nada da će film privesti kraju, ali da je još uvek rano govoriti kada.

Foto:Privatna arhiva

– Mislim da nismo ni svesni kolika je razmera vršnjačkog nasilja ne samo u Srbiji, nego i u regionu, šta se sve radi deci, kako deca zloupotrebljavaju jedni druge i kakav je to bunt u pitanju. Mi uopšte ne pričamo o tome, a to je tema o kojoj i te kako mora da se razgovara u ovoj zemlji. Nije donet Aleksin zakon, niko ne snosi krivicu za sve to što se dešava. Meni je to i dalje goruće pitanje, jer to utiče na formiranje dece koja će morati da žive ovde, da vode ovu zemlju ili da prave od ove zemlje nešto drugo – kaže Trifunović.

Dodaje i da se on lično trudi tokom karijere da se bavi socijalno-društvenim i odgovornim temama, ali da nema ništa protiv snimanja filmova koji imaju za cilj da privuku što veći broj gledalaca, poput trilera:

– Filmovi koji se bave socijalno-društvenim temama nemaju pažnju koju zaslužuju u medijima, ali mislim da je jako bitno da se o nekim stvarima govori. Najgore je da se o tome uopšte ne govori. To ne znači da ti filmovi, koji su popularni, ne treba da se snimaju. I te kako treba da se snimaju, ali mislim da mora da se napravi neki balans i ravnoteža, jer ako ne pričamo o stvarima koje nas okružuju i koje utiču na svest ove zemlje, onda ne znam čemu služe kultura i umetnost – ističe naš poznati glumac.

Branislav Trifunović u Nišu Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Trifunović smatra da se za srpsku kinematografiju ne može reći da je u usponu uprkos činjenici da se poslednjih godina snima dosta filmova:

– Ne znači da, ukoliko se snima puno, to možemo nazvati usponom. Dobro je da se snima, ali je pitanje šta želimo od toga – da li želimo da izvozimo filmove tamo negde, da ih prikazujemo širom sveta ili da zabavimo narod ovde. To je samo pitanje odluke, pitanje filmske i kulturne politike. Mi imamo sporadične uspehe na evropskim i svetskim festivalima. Sada se pojavljuje puno mladih autora koji će verovatno za nekoliko godina nešto uraditi u tom smislu da ćemo moći malo lakše da ulazimo na takozvane „A“ festivale, odnosno na one koji dobijaju najveći publicitet i koji skreću pažnju na Srbiju. Eto tome se nadam – iskren je Trifunović.

Na pitanje da li bi nešto promenio u organizaciji Filmskih susreta, s obzirom da je bilo primedbi njegovih kolega na ovogodišnju organizaciju festivala, koji je sinoć završen, Trifunović odgovara da bi voleo da se na film vrate veliki glumci kao i da mu je želja da se u Niš dovode glumci iz okruženja:

– Mi smo na ovom geografskom prostoru „osuđeni“ jedni na druge, govorimo jezicima koji se razumeju, tako da bih voleo da napravimo nešto zajedničko. Ne postoji ovakav festival u regionu i zato bi možda trebalo da imamo mnogo više gostiju sa strane. Festival je značajan zbog publike i tradicije, ali moramo da uzmemo u obzir i to da se svet promenio, i da je sve postalo drugačije – naglasio je Bane Trifunović, istakavši na kraju da mu je bilo fascinantno to što je za jedan mali autorski film poput „Gejma“ na Letnjoj pozornici u Nišu ostalo tokom projekcije oko 1.000 ljudi, iako je emitovanje počeo kasno, tek u 22.30 časova…

Bonus video: Bane Trifunović u podkastu Snaga uma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare