Nela Mihailović, Ljubomir Bandović u predstavi "Balkanski špijun", Foto: Promo/Narodno pozorište

Predstava "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, gostovaće 21. i 22. avgusta na Festivalu "Grad teatar" u Budvi, a 24. avgusta na Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu, saopštili su iz nacionalnog teatra.

U fokusu nove verzije čuvene Kovačevićeve drame, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2018. godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u nju dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija…

U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine.

U glumačkoj podeli su Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja), Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka).

U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić, Branko Vidaković, Vjera Mujović, Olja Bećković, Aleksandra Kolarov, Dunja Kostić i Nemanja Konstantinović.

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, a scenski pokret Anđelija Todorović. U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet), Elio Rigonat (gitara), Ivan Mirković (harmonika) i Relja Derbogosijan (bubanj).

Iz Narodnog pozorišta podsećaju da je „Balkanski špijun“ osvojio 15 nagrada, uglavnom glumačkih, i da je učestvovao na jednom revijalnom (Dubrovačke ljetne igre) i deset takmičarskih festivala u zemlji i regionu: „Dani Zorana Radmilovića“ (Zaječar) „Teatar na raskršću“ (Niš), „Dani komedije” (Jagodina) „Dani Milivoja Živanovića“ (Požarevac), „Pozorišno proleće“ (Šabac), „Nušićevi dani“ (Smederevo), „Međunarodni festival malih scena“ (Rijeka), „Dani satire Fadila Hadžića“ (Zagreb), „Teatar u jednom dejstvu“ (Mladenovac) i Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Komentari

Svi komentari (0)