Ada Ciganlija, parking, bioskop na otvorenom, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prvi auto-bioskop u Srbiji, popularan i pod imenom drajv-in, tebalo je da počne da radi večeras na Adi projekcijom filma "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina, ali je odložen zbog lošeg vremena.

Film smešten u Holivud s kraja šezdesetih, sa Bredom Pitom i Leonardom Dikapriom u glavnim ulogama, Tarantinova je oda zlatnom dobu Holivuda i zlatnom dobu drajv-ina, te nema prikladnijeg naslova za otvaranje ove vrste bioskopa kod nas.

Igor Stanković, direktor „Megakom filma“ i Kombank dvorane, koja je zajedno sa Gradom Beogradom, organizovala bioskop na Adi, kaže za Nova.rs da će projekcije biti na prvom nivou parkirališta.

– Projekat je graditeljski vrlo zahtevan jer ne ide od zemlje. Platforma parkinga je već na tri metra visine, platno će biti postavljeno na dva metra iznad automobila, a samo je visoko pet-šest metara, dakle, vrh platna je na preko deset metara, što je visina jedne trospratne kuće – objašnjava Igor Stanković za Nova.rs kako će sve to da izgleda.

Igor Stanković/Foto: Bojan Petrović/Kombank Dvorana

Platno drže sajle i ono se ponaša po principu jedrenjaka, dakle, ako je vreme jako vetrovito, projekcije neće moći da budu održane.

Reč je o prvom drajv-in bioskopu u Srbiji. U Hrvatskoj jedan postoji već pet godina, nedavno je otvoren i drugi, a pre nekoliko dana ova vrsta gledanja filmova zaživela je i u Bosni. U zlatno vreme drajv-ina, međutim, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Jugoslavija nije imala ovaj vid zabave.

– Postojali su kod nas bioskopi pod zvezdama (open air) ali u Srbiji se nikada do sada nije gledao film iz auta. Sve smo brendirali u tom retro fazonu, biće kokica i pića i hostesa na rolerima – otkriva nam Stanković.

U skladu sa tim retro vajbom pripreman je i repertoar. Na njemu će biti ne samo holivudskih i srpskih hitova novije produkcije, već i domaćih i stranih klasika poput „Odiseja u svemiru“, „Vudstok“, „Tramvaj zvani želja“, filmovi Čarlija Čaplina i braće Limijer.

Prvih sedam dana biće svakodnevne projekcije, nakon toga je planirano da bioskop radi od srede do nedelje. Biće ovo lep način da se popuni prelazni period od ukidanja kućne izolacije do otvaranja bioskopa sredinom jula. Tokom prvih sedam dana na programu su „Bilo jednom u Holivudu“, „Dedpul“ i „Dedpul 2“, „Život među zvezdama“ (Ad astra), „Marovac: Spasilačka misija“, „Otac“ Srdana Golubovića i „Odiseja u svemiru“

Pročitajte još:

– Ideja nam je da drajv in prvih mesec dana bude besplatan, jer nemamo novih filmova narednih mesec i po dana a i kada krenu biće ih po nekoliko. Kako nema novih ostvarenja, okrenuli smo se onim najvećim koji su obeležili zadnjih nekoliko godina i klasicima koji su obeležili vreme drajv-ina u Americi – kaže Stanković.

Kapacitet je oko 150 vozila a besplatne karte se mogu rezervisati na sajtu Kombank dvorane.

Interesovanje je veliko, što Stankovića ne čudi.
– Ja bih prvi otišao da vidim kako je. Naročito me interesuje onaj tehnološki deo. Neće biti, kao nekad, zvučnika koje ubacujete kroz prozor, već ćete ton dobijati preko radio-prijemnika u kolima, na 90 megaherca. Drugim rečima, ako nisi u autu, nećeš čuti ništa. Interesuje me kako će to izgledati kada automobili budu jedan do drugog, da li će da se nadjačavaju zvukom – kaže Stanković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar