Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Razlog jačanja desničarskih partija širom Evrope leži u manjku obrazovanja. Mi zaboravljamo sve što se desilo pre jučerašnjeg dana i to je zastrašujuće”, izjavio je nemački glumac August Dil na konferenciji za medije u okviru 48. Festa, glavni protagonista filma “Ukradeni život” (A Hidden Life) legendarnog reditelja Terensa Malika.

Dil igra austrijskog farmera Franca Jegerštetera, koji odbija da ode da se bori za naciste i izrazi lojalnost Hitleru nakon što je Nemačka anektirala Austriju 1939. godine. Vlast ga označava kao dezertera i on beži, trudeći se da ostane dosledan svojim idealima, ali i da zaštiti svoju porodicu.
Kao Nemac rođen u Zapadnom Berlinu 1976, Dil kaže da se njegovi sunarodnici još uvek suočavaju sa prošlošću.
– Lično smatram da je svet u kojem živimo rezultat prošlosti, kao i u bilo kom drugom periodu istorije. Razlog jačanja desničarskih partija širom Evrope leži u manjku obrazovanja. Mi zaboravljamo sve što se desilo pre jučerašnjeg dana i to je zastrašujuće. Zato je zaista neophodno govoriti o nekome ko je rekao ‘ne’ sistemu – naglasio je Dil na Festovoj konferenciji za novinare.

Kaže treba se boriti za ideale, ali da Malikov film nije o borcu i otporu.

– Franc nema velike planove, on jeste protiv Hitlera, ali nema plan da se bori protiv njega. Posebna stvar u vezi sa ovim likom je pacifizam i snaga da se suprotstavi sistemu koji smatra pogrešnim. Ako pogledamo današnji svet, to je ono što nam nedostaje. Nekako smo svi na toj ‘da’ liniji, svi u društvu koristimo iste kanale komunikacije, naviknuti da pristajemo na sve. Treba nam u današnjem svetu neko ko će reći ‘ne’, jer mašinerija suviše glatko fukncioniše i onaj ko bi rekao ‘ne’ bio bi kao zrno peska koje bi poremetilo taj sistem – naglasio je Dil.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Glumac, poznat po ulogama u filmovima “Prekletnici” Kventina Tarantina, “Saveznici” Roberta Zemekisa i “Salt” Filipa Nojsa, objašnjava da Terens Malik nije želeo film o seljaku koji zna istinu i samo je sledi, već nekog ko sumnja u svoje izbore do samog kraja.

– S jedne strane je čvrsto protiv brutalnog sistema, ali s druge strane, napušta porodicu. On nije samo snažan lik, već neko ko se bori do kraja i Terensu je to bilo vrlo bitno. To nije samo priča o otporu i borbi, već i ljubavna priča – rekao je nemački glumac.

Rad sa Terensom Malikom je, kako ističe, jedinstven, jer on pravi filmove na potpuno drugačiji način.

– On poziva glumce da pristupe istraživanju. Ti ne igraš samo svoj lik, već si deo njegog istraživanja, njegove potrage. Veoma je otvoren, znatiželjan. Nikada nisam sreo osobu sa toliko dostojanstva, otvorenosti i radoznalosti kao što je Malik – rekao je Dil.

Malik je, prema njegovim rečima, kao lovac, koji čeka neplanirani momenat da se stvori ni iz čega.

– Stalno je govorio da je to poput čekanja jata ptica da izlete iz livade i da taj trenutak želi da uhvati. Jedan kadar u proseku snima 28 minuta. Kao glumac možeš da izdržiš maksimalno 10 minuta, već u 11. ili 12. minutu ne znaš više šta da radiš a njega baš taj trenutak zanima – istakao je August Dil.

Novinare je zanimalo kako je izgledao rad sa Terensom Malikom, rediteljem poznatom po tome da se ne pojavljuje u javnosti. Da li ga je video uživo na kastingu, kako su komunicirali? Ispričao je da je bio pozvan na kasting, kome Malik nije lično prisustvovao, i da mu je nedelju dana kasnije javljeno da je dobio ulogu.

– Četrdeset pet minuta nakon što mi je kasting direktor javio da sam dobio ulogu, pozvao me je Terens. Bio sam na ulici, u Berlinu, padala je kiša. Stajao sam ispod drveća i već je to ličilo na jedan od Terensovih trenutaka. Pričali smo 45 minuta o mom životu, gde sam odrastao, kakvo mi je bilo detinjstvo, da li imam porodicu. Njega mnogo zanima sa kim radi. Onda smo prešli na film. On, međutim, nikada ne govori šta želi, već pita kako bismo nešto mogli da uradimo. To je njegov pristup – objasnio je Dil.