Novica Antić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Atelje 212 će otkazati svoje predstave do 15. maja u skladu sa zahtevom Samostalnog sindikata kulture Srbije koji je reprezentativni sindikat na nivou Grada Beograda a i Srbije, rekao je za Nova.rs Novica Antić, direktor ovog teatra.

– Moram, međutim, da kažem da sam razočaran ovim zahtevom koji dolazi od dela ljudi koji rade u kulturi. Naime, ovako se kultura i njeni programi stavljaju u rang zabave i razbibrige, čime se suštinski saseca koren i smisao umetnosti kao bazične ljudske duhovne potrebe – priča Antić.

On dodaje da je kultura upravo ono što nas čini ljudima i misli da je ona u ovakvim tragičnim okolnostima najpotrebnija.

– Umetnici u Londonu su igrali predstave pod nacističkim bombama, u krvi i ognju, jer umetnost je ta koja čoveka brani da se od straha parališe i pretvori u uplašenu zverčicu koja čuči u nekom tamnom uglu sobe. Ako se povuku umetnici i umetnost, ostavlja se prostor agresivnijim i destruktivnijim silama i ljudima. Naročito me pogađa činjenica da će sve ostalo, klubovi, splavovi, kladionice, rijalitiji, nastaviti svoj rad. Ali, ne želim da glumce i pozorište stavim na milost i nemilost društvenih mreža, rijaliti zvezdama, kriminalacima, lažnim dušebrižnicima svih vrsta, koji će se prvi javiti i osuditi tamo nekakve glumce koji igraju, dok oni liju krokodilske suze i time pokušavaju da održe svoju popularnost i prikriju i deo svoje odgovornosti za sav ovaj užas – objašnjava Antić.

Zato, kako kaže, u nedostatku zvanične odluke, kao upravnik donosi ovu svoju odluku vrlo svesno.

– Ali, ne mogu da se otmem osećanju da mi više ne umemo ni da se radujemo, niti da tugujemo na pravi način – zaključio je upravnik Ateljea 212.

Bonus video: dragana Varagić – Povratak na scenu Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare