Predstava 64, Atelje 212, predstava Moj muž, JDP, predstave
Foto: Boško Đorđević/Đorđe Tomić/Jugoslovensko dramsko pozorište

Predstava „64“ Ateljea 212 osvojila je četiri a komad „Moj muž“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta dve nagrade na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

Po odluci žirija u čijem sastavu su bili Helena Buljan, glumica, Marina Pejnović, rediteljka, i dramaturg Željko Hubač (predsednik), nagradu „Veljko Maričić” za najbolju žensku ulogu osvojila je Hana Selimović za tumačenje Eve u drami „64“ Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović. Ovo priznanje ravnopravno deli sa Ninom Volarić koja je nagrađena za ulogu Laure Lenbach u predstavi „U agoniji” ansambla HNK u Zagrebu.

Rijeka, Atelje 212 u Riijeci (grupna fotka), Alisa Stojanović, Marulićevi dani
Članovi Ateljea 212 u Rijeci Foto: Anđela Brstina/Atelje 212

„Hana Selimović deluje smirenošću, hladnoćom, slabošću punom privida moći, a zahvaljujući toj paradoksalnoj distanciranosti od sebe same, možemo doživeti i njenu „običnu“ ljudskost žene. Ova odricanja od ekspresivnosti, omogućuju glumici da izgovori i najsnažnije replike bez patosa i sa uverljivošću koja pleni“, obrazložio je žiri.

Branislav Bane Zeremski je dobitnik nagrade „Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu u komadu „64“ koju je odigrao „pametno odabranim i efektnim glumačkim sredstvima, vodeći računa o plasmanu svake replike, maksimalno koristio zadati prostor”.

Uručena nagrada Marul

Split, Alisa Stojanović sa nagradom publike festivala
Alisa Stojanović Foto: Anđela Brstina/Atelje 212

Nagrada publike koju je predstava „64“ Tene Štivičić u izvođenju ansambla Atelje 212 osvojila na 32. Festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu, uručena je rediteljki Alisi Stojanović u Rijeci.

Nagradu „Dorian Sokolić” za najbolju scenografiju osvojio je Darko Nedeljković za dramu „64“ koji je, po oceni žirija, na efektan način stvorio višeznačni scenski prostor koji živi s režijom i glumom, i radi za njih.

Za istu predstavu Ateljea 212 nagrađen je i Marko Đokić za najbolji dizajn svetla. On „svojim autorskim radom s jedne strane upotpunjuje likovnost predstave, a s druge preciznom suigrom s glumcima ‚kadrira‘ dramsku akciju“.

#related-news_1

Specijalnu nagradu za partnersku igru osvojile su Sanja Marković i Jovana Belović u predstavi „Moj muž” Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Žiri „Novoga lista” u kojem su bili Kim Cuculić, Davor Mandić i Ivana Kocijan, odlučio je da nagradu „Mediteran“ dodeli glumici Sanji Marković.

JOvana Belović i Sanja Marković u predstavi „Moj muž“ Foto:Đorđe Tomić/JDP

Na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci nagradu „Nenad Šegvić” za najbolju predstavu osvojio je „Hotel Zagorje” u produkciji GDK Gavella iz Zagreba. A, rediteljka ovog komada Anica Tomić dobitnica je nagrade „Anđelko Štimac” za najbolju režiju. Nagradu publike „Dalibor Foretić“ osvojila je predstava „Sjećaš li se Dolly Bell“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Bonus video: Predstava „64“ Ateljea 212 na Marulićevim danima u Splitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar