Foto: Promo

Upravni odbor Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) pozvao je sve članove da učestvuju u radu elektronske skupštine 29. decembra i time spreče potencijalnu opasnost gašenja tog reprezentativnog udruženja, posle više od sto godina rada.

Poslednja skupština ULUS-a održana je 28. decembra 2019. godine, a pored jednog pokušaja sazivanja redovne i dva pokušaja sazivanja odložene skupštine u uslovima pandemije tokom 2021. godine, nije bilo kvoruma.

Budući da 31. decembra 2021. godine ističe zakonom dozvoljeni rok za održavanje skupštine udruženja, te da bi se tako stvorila zakonska mogućnost da bilo koje treće lice pokrene postupak njegove likvidacije u APR-u, UO ULUS-a uputio je molbu Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za mišljenje u vezi sa otvorenim pitanjima – postojanjem eventualnih olakšica u pogledu računanja zakonski propisanih rokova s obzirom na pandemijsko stanje tokom najvećeg dela 2021. godine; praktičnim detaljima u vezi sa procedurom pokretanja procesa likvidacije Udruženja i mogućnosti sazivanja i održavanja elektronske i/ili hibridne skupštine, s obzirom na Statut Udruženja.

U vezi sa održavanjem skupštine elektronskim putem, Ministarstvo je navelo da je to pitanje isključivo u delokrugu nadležnog organa samog udruženja, ali da na osnovu Statuta ULUS-a nije utvrdilo da je propisana izričita nemogućnost održavanja elektronske sednice skupštine – ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju normalno sprovođenje ostalih statutarnih odredbi.

Napominjući da taj stav ni na koji način nije obavezujući, Ministarstvo je preciziralo da samo predstavlja postupanje po zahtevu podnosioca u skladu sa principima dobre uprave, a da je “sama skupština udruženja, odnosno drugi organ određen statutom nadležan za utvrđivanje ove mogućnosti”.

Ministarstvo je, kako je naglasio UO ULUS-a, izrazilo i nedvosmislenu podršku radu tog udruženja, iz čega proističe da samoinicijativno neće pokretati procese ili druge već pokrenute rešavati na štetu ULUS-a, ukoliko je njegov rad u skladu sa zakonom propisanim procedurama.

“Ministarstvo će, u skladu sa stavovima Vlade RS, pružiti svaku moguću i na zakonu zasnovanu pomoć u ostvarivanju Ustavom i zakonima garantovanim pravima i slobodama udruživanja, pogotovo udruženju koje je svojim višedecenijskim radom i zalaganjem umnogome unapredilo stanje u sferi umetničkog stvaralaštva i uopšte u kulturi u Republici Srbiji”, navedeno je u odgovoru Ministarstva.

Predsednica UO ULUS-a je stoga, na osnovu člana 26. Statuta, sazvala za 29. decembar od 17 časova redovnu skupštinu ULUS-a, koja će biti održana na Zoom kanalu.

Predloženi dnevni red obuhvata, između ostalog, odlučivanje o Poslovniku o radu Skupštine, verifikaciju novih članova (iz 2020, 2021), dopunu članova organa i tela ULUS-a i usvajanje finansijskog izveštaja za 2021. godinu.

„Pozivamo sve aktivne članove da se uključe u rad predstojeće Skupštine iznošenjem svojih mišljenja i stavova, jer samo na taj način mogu aktivno da doprinesu ostvarivanju sopstvenih interesa i interesa samog Udruženja“, poručio je UO ULUS-a.

Bonus video:

Izložba povodom 100 godina od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar