„Pre vremena čuda“ – priče 16 pisaca inspirisanih Pekićem

Podeli:
Antologija "Pre vremena čuda" inspirisana Borislavom Pekićem, Foto: Promo

"Pre vremena čuda" naziv je antologije priča 16 autora inspirisanih delima Borislava Pekića, koju izdavačka kuća "Laguna" objavljuje 30. jula, čime se ovaj izdavač pridružuje obeležavanju 90. godišnjice rođenja velikog pisca.

Šesnaest domaćih autora, različitih senzibiliteta i književnog izraza, prihvatilo je poziv izdavačke kuće „Laguna“ da u slavu jednog od najvećih i najplodnijih srpskih pisaca napiše priče koje će čitaoce, svaka na svoj način, još jednom podsetiti na „Besnilo“, „Vreme čuda“, „Zlatno runo“, „Godine koje su pojeli skakavci“, „1999“, „Pisma iz tuđine“ i mnoge druge Pekićeve knjige koje su, kako ističe izdavač, ispostavlja se, danas mnogo aktuelnije nego što su to bile u vreme kada su nastajale.

„‘Besnilo’ Borislava Pekića se od izbijanja pandemije kovida-19 čita kao svojevrsna vakcina. Ko je ‘primio’ dovoljnu dozu Pekića, stekao je dovoljan broj književnih antitela da sve ono što nas tek čeka pregura bez većih problema, jer šta god da se desi, Pekić je o tome već pisao“, istakao je pisac Vule Žurić, ujedno i priređivač ove knjige.

„Ova činjenica je mogla da pomogne, ali i odmogne domaćim piscima koje smo početkom godine pozvali da daju svoj pripovedački doprinos obeležavanju devedesete godišnjice rođenja Borislava Pekića. Mogli su, dakle, da pišu o zarazi, o distopiji, o neupokojenim vampirima, odbrani i poslednjim danima, uspenju i sunovratu, godinama koje su pojeli skakavci, da pišu ‘kao’ Pekić ili da pišu ‘o’ Pekiću. Pandemija je uticala da nekoliko pozvanih pripovedača izabere upravo ‘Besnilo’ kao polaznu tačku svojih omaža velikom majstoru beskrajnog pripovedanja, ali ova zbirka jeste i svojesvrstan indeks svih najvažnijih Pekićevih tema i književnih postupaka koje je koristio“, objasnio je Žurić.

Knjigu otvara dokumentarni zapis Filipa Davida o londonskim susretima sa Pekićem.

Potom sledi 14 priča (Dejan Stojiljković, Muharem Bazdulj, Ljubica Arsić, Mihajlo Pantić, Jovica Aćin, Vule Žurić, Slobodan Vladušić, Igor Marojević, Predrag Ličina, Darko Tuševljaković, Đorđe Bajić, Oto Oltvanji, Vesna Goldsvorti, Aleksandar Ilić, Filip Čolović) u kojima će čitaoci „sresti“ Pekića kao glavnog književnog junaka ili će prepoznati neku od omiljenih Pekićevih tema.

Na samom kraju nalaze se dva nova, pekićevska pisma iz tuđine, iz pera Vesne Goldsvorti.

Vule Žurić je do sada učestovao u stvaranju desetak tematskih zbirki priča. Žurić je uredio dve zbirke iz „Lagunine“ edicije „Talasi“ (u kojoj 30. jula izlazi i „Pre vremena čuda“), ali mu se, kako kaže, „čini da nikada do sada pozvani pisci nisu bili toliko uzbuđeni zbog prilike da svojim radom ovoga puta iskažu poštovanje prema Pekićevom liku i delu“.

„Priče su napisane, raspoređene, knjiga je prelomljena, odštampana, a meni se čini kako to njihovo uzbuđenje još uvek raste i da će kulminaciju doživeti onda kada svako od njih dobije svoj autorski primerak“, dodao je Vule Žurić.

Zbirka priča „Pre vremena čuda“ svojevrsni je omaž i potvrda duboke odanosti piscu koji je svoj život i obimno delo u potpunosti posvetio beskompromisnoj borbi za čovekovo pravo na slobodu mišljenja, ističu u „Laguni“.

Komentari

Vaš komentar