Leon Lučev Foto: RTS

U okolini Vršca i Bele Crkve u toku je snimanje filma i TV serije "Djeca Kozare" Lordana Zafranovića.

Jedan od predvodnika „crnog talasa“ u Jugoslaviji, autor čiji su filmovi oduvek uznemiravali duhove, Lordan Zafranović , „Djecu Kozare“ naziva svojim životnim projektom. Na ekranizaciju dela Arsena Diklića o stradanju dece u logoru Jasenovac, iz 1986. godine, čekao je nekoliko decenija.

– Ostvarenje se bavi jednom od najvećih tema u istoriji čovečanstva – temom zla. Zlo je jedna veličanstvena tema, inače, ali kada se ono spusti na naše prostore, kada vidite da je oko vas, onda vas zaista uhvati strah da se ne ponovi – kazao je Zafranović.

Lordan Zafranović Foto: RTS

Autorsku i glumačku ekipu čini više od 150 profesionalaca iz Srbije, Hrvatske i ostatka regiona. Među glumcima koje ćemo gledati u ovom ostvarenju su i Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Irfan Mensur i Anica Dobra koja će tumačiti lik Dijane Budisavljević, humanitarke austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15 hiljada dece iz logora u NDH.

Milica Stanković Foto: RTS

Oficira Bobinca igra Leon Lučev.

– Moj lik je jedan od retkih koji nije povjesno utemeljen. Zašto je ovaj film bitan? Zato što se bavi u stvari zlom i dobrom, ali se bavi i nečim što je aktuelno, a to su ljudskost i ideologija, u stvari time koliko ideologija može da poništi ljudskost – objašnjava Lučev.

U filmu i seriji pratimo sudbinu dece srpske nacionalnosti, jedne sestre i dva brata koji, bežeći od fašista 1942. godine, završavaju u logoru.

– Glumim glavnu ulogu u ovom filmu, zovem se Zora i proživljavam, sa braćom i majkom, pakao logora. Pokušavamo da izbegnemo taj pakao – kaže mlada glumica Milica Stanković.

Milica i Nemanja Stanković Foto: RTS

Za potrebe filma i TV serije na nekoliko lokacija u Srbiji i u Republici Srpskoj, izgrađena je scenografija čiji je autor Milenko Jeremić, legenda jugoslovenskog filma („Valter brani Sarajevo“, „Okupacija u 26 slika“, „Variola Vera“, „Maratonci trče počasni krug“, „Čudo neviđeno“, „Poslednji krug u Monci“, „Boj na Kosovu“). Snimanje filma i serije „Djeca Kozare“ trajaće do kraja avgusta, a sledeće godine publika će moći da uživa u ovom ostvarenju.

TV serija u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji „Minakorda“, biće emitovana na RTS-u iduće godine.

Bonus video: Lordan Zafranović gradi Jasenovac za snimanje filma o najvećem zlu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar