Aleksandar Madžar 28. aprila na Kolarcu

Podeli:
Aleksandar Madžar Foto: Kolarčeva zadužbina/Promo

Šesti koncert Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održan 28. aprila u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kaže se u saopštenju.

Koncerti proslavljenog pijaniste predstavljaju jedinstvenu priliku da publika čuje kompletan opus od 32 Betovenove sonate, a na programu predstojećeg koncerta su op. 27, br. 1 i 2, op. 28, op. 90 i 101.

Ulaznice za šesti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. marta, važe za resital u aprilu. Predstojeći koncert je nastavak ciklusa Betovenove klavirske sonate koje je Madžar počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao pet od ukupno osam koncerata.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Bonus visdeo: ABBA avatari – kako će izgledati virtuelni koncert legendarne grupe

Komentari

Vaš komentar