Rade Marković Foto: Natalija Miladinović/Promo

Umetnost nije omiljena u populističkim i autokratskim režimima, koji opstaju na laži i propagandi, jer teži istini, kaže za Nova.rs vajar i slikar Rade Marković.

Vajar, slikar, dizajner umetničkog nameštaja, pesnik, osnivač manifestacije „Art market“, nekadašnji predsednik Vajarske sekcije ULUS-a i potpredsednik UO ovog udruženja, član ULUPUDS-a, osnivač RMD studija Rade Marković posle četrdesetak samostalnih izložbi i 50 grupnih postavki kod nas, u regionu, inostranstvu i brojnih nagrada rešio je prošlog leta da napravi retrospektivu svog opusa. I osvrt u bogatu prošlost naslovio je „Tragovi u pesku“.

A tačno godinu dana nakon prve epizode u Kući kralja Petra publici, kako kaže likovni umetnik za Nova.rs, od sutra, u Kući legata, s početkom od 19 sati predstavlja nove retrospektivne nastavke.

Naslovio ih je rednim brojevima- 2, 3 i 4.

I dok je u prvoj epizodi „Tragova“ naglasak bio na slikarskom opusu, sada se Rade Marković, kako otkriva za naš sajt, fokusirao na vajarski rad:

Foto: Promo

– Radovi na ovoj izložbi su po sobama u Kući legata postavljeni hronološki. Epizoda broj 2 su: Skulpture, funkcionalne skulpture i glave. Epizoda 3: Instrumenti putovanja, i epizoda 4: Razglednice iz Srbije, Srpsko ovo srpsko ono i Mentalni pejzaži Srbije. Imena označavaju ne samo promenu teme već i promenu načina rada i upotrebe materijala. Nakon postavke utisak mi je da postoji kontinuitet i jedan rukopis. A gde ću izložiti epizode 5 i 6 sledeće godine još uvek ne znam. Epizode su spremne samo još da nađem bioskop odnosno galeriju – priznaje Rade Marković, zbog čega se nameće pitanje ako je tako priznatom umetniku teško da nađe izlagački prostor, čemu onda neko mlad da se nada?

– Kultura i umetnost, pogotovo umetnost nisu omiljeni u populističkim i autokratskim režimima iz jasnih razloga. Ti su režimi zasnovani i opstaju na laži i propagandi. Umetnost teži istini. Mladi umetnici koji ovo razumeju i nisu spremni na kompromise pronaći će put. Tu smo i nema drugih da stvari promene.

Foto: Promo

Akcenat izložbe, kako je primetila u tekstu za katalog Maja Živanović, jeste na angažovanoj umetnosti, socijalnom diskursu i političkim delima. Na pitanje da li je to neizbežno za našeg sagovornika, ovako odgovara:

– Mislim da je dužnost umetnika da bude angažovan. Ne možete gledati kako odvode Jevreje s koferima na stanicu i piti kafu uz saher tortu. Ne samo kao umetnik, nego prvo kao čovek. Ima puno kofera i danas, a laži, nepravde i zla tek. Kome to ne smeta on se bavi lepim umetnostima – odsečan je Marković.

Foto: Promo

Jedan deo postavke donosi kofere u različitim vidovima. Iako su oni čest motiv u umetnikovom opusu, pitamo ga šta danas „kazuje“ kofer?

– Umesto odgovora evo citata iz eseja Jovana Hristića „Čemu putovati“: „Putovanje je kao san, a sanjanje-to znamo svo je-laža; ko mu jednom poveruje, ostaće zauvek opčinjen, zatvoren među slikama. I zato ne putuju samo oni koji žele da se obrazuju, ili koji žele da steknu neko iskustvo kako je mislio Bejkon; putuju i mnogo zgađeni i mnogo očajni-zbog njih i ima toliko putnika po svetu. Ko pristaje na ono što jeste, sedi mirno kod kuće. Samo-kome nije muka od onog što jeste“. Pa eto, i moji koferi o svemu po malo.

ULUS je kao i naše društvo podeljen

Dugo je Rade Marković bio na čelu Vajarske sekcije ULUS-a, ali i na funkciji potpredsednika udruženja. Međutim, kada je izabrano novo rukovodstvo, deo nezadovoljnog članstva sazvao je pre nekoliko meseci Vanrednu skupštinu. Upitan kako tumači haos i raskol posle izbora nove uprave, naš sagovornik ističe:

– Udruženje je kao i društvo podeljeno i ne ume, mislim na članove, da pronađe onaj minimum zajedničkog interesa koji je neophodan za vitalnost i funkcionisanje društva ili u ovom slučaju udruženja. Ako svemu tome dodate i smenu generacija, koju očigledno neki primaju veoma bolno, jasno je da sa strane izgleda veoma loše. Međutim, život će pobediti ma koliko to sad izgledalo daleko i nemoguće.

„Šibicarenje“, „Birokratija za poneti“, „Doprinos moje babe srpskom nacionalizmu“, samo su neki od naslova radova iz epizode 4 koji će biti predstavljeni a igraju, kako ističe likovni umetnik, „ping-pong i sa radovima i sa publikom i svemu daju dinamiku i dozu humora“. Na izložbi predstavlja i svog, modernog Davida, a upitan šta ga čeka u budućnosti, odgovara:

Foto: Promo

– Pa David kojeg sam nazvao: „Junak naših dana“, u stvari je bankarski službenik, dobro situiran i pravi junak „romantičnih“ devojaka naših dana. U skladu sa tim, budućnost mu je već ispisana a i on nema ništa protiv toga – kaže Rade Marković, kojeg posle postavke u Kući legata, koja traje do kraja meseca, očekuju „izložbe, radovi, izložbe“.

– Sledeća izložba, koja je malo pomerena zbog tehničkih problema s prostorom, je u KC „Laza Kostić“ u Somboru, a naziv joj je: „Predlog enterijera za kabinet ministra vojnog“.

Bonus video: Endi Vorhol, otac pop-arta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare