Rodžer Voters i Vladimir Putin Foto: Profimedija, EPA/EFE

Znam neke ljude koji misle da želite da pregazite celu Evropu, počevši od Poljske i ostatka baltičkih država. Ako to uradite, jebite se, poručuje Rodžer Voters u otvorenom pismu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Nakon što je zbog stavova o ratu Rusije protiv Ukrajine i posle kontroverznog pisma Oleni Zelenskoj u kojem je izrazio žaljenje zbog rata, ali i zbog naoružavanja Ukrajine američkim oružjem, optuživši njenog supruga da je popustio pristiscima „ekstremnog nacionalizma“, Rodžer Voters otkazao dva nastupa u Poljskoj, planiranih za april naredne godine. I nakon svega, čak i pretnji da će biti proglašen personom non-gratom u Poljskoj, osnivač sastava Pink flojd odgovorio je na kritike tako što je objavio otvoreno pismo Vladimiru Putinu. U pismu, koje je stavio na Fejsbuk, Voters pismo započinje rečima „Dragi predsedniče Putin“, a onda nastavlja:

– Od kada je Ruska Federacija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara ove godine, pokušavao sam da iskoristim svoj mali uticaj kako bih podstakao sve na primirje i diplomatsko rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće i za Ukrajinu i Rusiju. Pisao sam u tom duhu i gospođi Zelenskoj. I pošto me stalno mole da pišem vama, evo pisma. Najpre, da li biste li voleli da vidite kraj ovog rata. Ako je odgovor da, to bi znatno olakšalo stvari. Takođe i kad biste rekli da Rusija više nema teritorijalnih pretenzija osim sigurnosti stanovništva koje govori ruski na Krimu, u Donjecku i Lugansku. Pišem to, jer znam neke ljude koji misle da želite da osvojite i pregazite celu Evropu, počevši od Poljske do ostatak baltičkih država. Ako to želite, jebite se – odsečan je Voters u pismu.

Rodžer Voters Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Muzičar je primetio da ako je tako onda bi jednostavno ceo svet „mogao da bude raznesen u komadiće“, prenosi „Stereogam„, dodajući:

– Ali, problem je u tome što imam decu i unuke, kao i puno braće i sestara po celom svetu i niko od nas ne bi voleo takav ishod. Ako sam dobro pročitao vaše poslednje govore, vi biste želeli da pregovarate o statusu neutralnosti za suverenu susednu Ukrajinu? Da li je to tačno? Pod pretpostavkom da tako što može da bude ispregovarano, takav sporazum značio bi i da se nijedna zemlja više nikada ne može napasti. Znam da SAD i NATO napadaju druge suverene države kad im padne na pamet zbog nekoliko barela nafte, ali to ne znači da biste i vi trebali. Vaša invazija na Ukrajinu potpuno me iznenadila. Bio je to odvratan agresorski rat, isprovociran ili ne – konstatovao je Voters.

Pismo ruskom predsedniku zaključio je ovim rečima:

– Kada mi je gospođa Zelenski putem Tvitera odgovorila, bio sam iznenađen i ganut. A kada biste mi vi odgovorili, imao bih veliko poštovanje za vas, i protumačio bih to kao častan korak koji bi samo vodio održivom miru.

Bonus video: Bekstva posle ruskih dejstava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar