Danijel Ulbriht, Njujork siti balet Foto:Beogradski festival igre/Travis Magee

Beogradski festival igre, koji je ove godine trebalo da bude održan od 21. marta do 12. aprila, još nije otkazan, ali martovski deo programa zbog opasnosti od širenja koronavisusa definitivno neće biti izveden, saopšteno je danas.

Nastupi ansambla Njujork Siti baleta u Novom Sadu i Beogradu, zakazani za 13. i 14. mart, kao uvod u 17. Beogradski festival igre, odloženi su za novembar, rekla je direktorka manifestacije Aja Jung.

Ona je na konferenciji za novinare objasnila da su nakon sinoćnog nastupa u Budimpešti, igrači Njujork Siti baleta bili prinuđeni da se vrate svojim kućama zbog odluke Donalda Trampa da zatvori granice za sve koji dolaze iz Evrope, ali da je uspela odmah da dogovori nove datume.

Novosađani će gledati zvezde Njujork Siti baleta 7. novembra u Srpskom narodnom pozorištu, a Beograđani 8. novembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Jung je istakla da su igrači Njujork Siti baleta sinoć u Budimpešti pozdravljeni ovacijama, ali u polupraznoj sali, iako su sve ulaznice bile rasprodate, dodavši da je to bila poslednja predstava pred zatvaranje pozorišta u Mađarskoj.

I ostale predstave koje su bile zakazane za mart su otkazane, s tim što su već utvrđeni novi datumi za gostovanja tri kompanije.

Drezden Frankfurt kompanija, koja je trebalo da otvori festival 21. marta u Sava Centru sa koreografijama Jakopa Godanija, specijalno kreiranim za BFI, u Beograd dolazi 17. septembra, argentiska trupa „Un Payo Rojo“ umesto 25. i 26. marta nastupiće 19. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu i 20. septembra u Srpskom narodnom pozorištu, a „BodyTraffic“ iz Los Anđelesa 20. i 21. septembra u u Madlenianumu i SNP-u umesto 24. i 25. marta.

Direktorka BFI  je rekla da za sada neće pomerati zakazane predstave u aprilu, kao i da će nastojati da veći deo programa bude realizovan tokom ove godine i da ispuni obećanja data publici.

Ona je napomenula da su juče obustavili prodaju ulaznica za festival na blagajnama i na sajtu.

S obzirom na to da je već prodat veliki broj karata, da su neke predstave rasprodate, Jung je zamoilila publiku da čuva svoje ulaznice, jer će one važiti i za nove termine.

„Dve godine nam je trebalo da sklopimo program 17. Beogradskog festivala igre. Naši gosti dolaze iz Buenos Airesa, Los Anđelesa, Amsterdama, Montraela, Njujorka i pokušaćemo da vratimo sve te trupe i sve te predstave“, rekla je Jung, dodavši da je većina umetnika trebalo da dođe iz Italije, Mađarske i Slovenije, područja koja su najugroženija koronavirusom.