Foto: Promo

U Ćupriji će, u čast velikana srpske književnosti Dušana Matića, od 9. do 13. septembra, biti održana književna manifestacija "Matićevi dani".

Cilj manifestacije je, pre svega, promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, ali i podsećanje na stvaralaštvo književnika, akademika, nadrealiste, slikara, esejiste i diplomate Dušana Matića, rođenog u Ćupriji.

Svečano otvaranje 42. Matićevih dana biće u subotu 9. septembra, sali Osnovnoj muzičkoj školi „Dušan Skovran“, a ove godine Narodna biblioteka iz Ćuprije, koja nosi ime Dušana Matića, organizovala je raznovrsna kulturna dešavanja.

U kulturno-umetničkom programu učestvovaće dobitnici nagrada za najlepšu pesmu na zadati stih iz Matićeve pesme za 2023. godinu, učenici i profesori OMŠ „Dušan Skovran“ iz Ćuprije, dok će biblioteka promovisati izložbu „125 godina od rođenja Dušana Matića kroz slike i dela“ koja će biti postavljena na trgu ispred bivšeg Doma JNA.

Veče će stihovima poznatih pesnika i muzičkim numerama zatvoriti glumac Ivan Bosiljčić, muzičkom predstavom pod nazivom „Naše veče“.

Nedelja je predviđena za tradicionalno pesničko druženje „Teku reke“ kome će kao i do sada, pored domaćina, Književnog kluba „Dušan Matić“ prisustvovati pesnici iz čitavog Pomoravskog okruga.

U ponedeljak, 11. septembra biće organizovano druženje pesnika sa učenicima osnovnih i srednjih škola, a ove godine to je pisac Danijela Kvas. U okviru poetske večeri, biće održana i radionica za recitatore.

Otvaranje izložbe radova pristiglih po osnovu konkursa „Matiću u čast“ planirano je za utorak, 12. septembar u u galeriji Muzeja „Horeum Margi Ravno“.

Naučni skup na temu „Uvek prisutni Matić“ biće održan 13. septembra, a okupiće eminentne književne kritičare, pisce, profesore književnosti, izdavače koji će na okruglom stolu besediti o životu i stvaralaštvu Dušana Matića.

Kruna manifestacije je dodela književne nagrade „Matićev šal“ najuspešnijem mladom piscu za prvu knjigu pesama.

Nagrada se sastoji od ručno pletenog šala, povelje i novčane nagrade a svečana dodela biće održana u sali Muzičke škole i sredu, 13. septembra u 19 časova.

Na završnoj svečanosti biće dodeljene i nagrade najuspešnijim takmičarima u kvizu „Šta znaš o Matiću“, autoru nagrađenog rada na likovnom konkursu „Matiću u čast“ i na književnom konkursu „Leti sve leti“.

Bonus video: Kratkometražni filmovi iz celog sveta tižu u Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar