Foto:Goran Zlatković

Ministarstvo kulture i informisanja će formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će utvrditi stanje u kojem se nalazi Miroslavljevo jevanđelje.

Upravnik Audiovizuelnog Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Aleksandar Кostić uručio je danas digitalizovanu kopiju najstarijeg Miroslavljevog jevanđelja, nakon završetka postupka digitalizacije ovog najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa, potpredsednici Vlade i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković, direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu, u prisustvu predsednika SANU akademika Vladimira Кostića, saopšteno je iz Ministarstva.

Foto:Goran Zlatković

Snimanje Miroslavljevog jevanđelja obavljeno je, kako se navodi, na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, ustanova koje su uložile sve postojeće ljudske, tehničke i prostorne resurse kako bi ovaj zadatak bio realizovan na najbolji mogući način uz najsavremenije evropske i svetske prakse.

Dodaje se da su po prijemu digitalnog materijala, na kome su konstantovane određene promene, Ministarstvo formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kom se nalazi najstariji srpski ćirilični rukopis. Na bazi ovog izveštaja biće utvrđeni dalji koraci u cilju vraćanja dokumenta u najbolje moguće stanje i eventualnu prevenciju od bilo kojih oštećenja, a o svemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, kaže se u saopštenju.

Napominje se da je snimanje ovog vrednog rukopisa iz 12. veka obavljeno u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, kako bi zadovoljila sve klimatske i svetlosne uslove, a čitavim postupkom su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva SANU.

Digitalizacija kulturnog nasleđa predstavlja važan segment u preventivnoj zaštiti kulturnog nasleđa, kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija nacionalnog kulturnog blaga. U narednom periodu kao sledeći korak, koji je predviđen Sporazumom, radiće se na postavljanju digitalizovane kopije na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije, kao i na Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije, kako bi bilo dostupnu javnosti, a snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni.

Foto:Goran Zlatković

Podsetimo, Nova.rs je prošle nedelje objavila da su Veljko Topalović, jedan od priređivača fototipije Miroslavljevog jevanđelja u izdanju AIZ Dosije i JP Službeni list, i reditelj Boško Savković, autor dokumentarnog serijala o istorijatu ove relikvije, obavestili javnost da su stranice najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisla pomešane. Topalović je ukazao da je do ove greške i do oštećenja Miroslavljevog jevanđelja došlo prilikom prepovezivanja knjige tokom konzervacije 1998-1999. godine.

Bonus video: Kako izgleda život običnih ljudi na 50 stepeni ispod nule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare