Miroslavljevo jevanđelje Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema našim informacijama, trenutno ne postoji proceduralan način da se u okviru Uneskovog registra "Pamćenje sveta" pokrene pitanje skidanja (ili nekog oblika sankcija) već upisanog dobra zbog greške koja je nastala tokom restauratorskog procesa, kaže za Nova.rs prof. dr Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom povodom tvrdnje da su prilikom konzervacije pomešane stranice Miroslavljevog jevanđelja.

Podsećamo, Veljko Topalović, jedan od priređivača fototipije Miroslavljevog jevanđelja u izdanju AIZ Dosije i JP Službeni list, i Boško Savković, autor dokumentarnog serijala o istorijatu jedne od najvrednijih relikvija „U početku beše reč“, sazvali su konferenciju za medije na kojoj su prisutnima prikazali da su, prilikom prepovezivanja knjige 1998-1999. godine, pomešane druga i četrnaesta stranica. Ministarstvo kulture se povodom ovih tvrdnji još uvek nije oglasilo.

Na pitanje šta se može dogoditi ukoliko se ispostavi da je ova tvrdnja tačna, prof. dr Goran Milašinović objašnjava:

Prof. dr Goran Milašinović, kardiohirurg Foto: Predrag Mitić/Laguna/Promo

– Iz ugla Uneska i univerzalnih i izvanrednih kulturnih vrednosti sveta, Miroslavljevo jevanđelje neće izgubiti svoje mesto i značaj za svet i ukoliko je do nenamerne greške doista došlo. Osim toga, ona uvek može da se ukloni, što Unesko ne zabranjuje. Ipak, Komisija će preko svoje stalne delegacije u Parizu nastaviti da prati eventualne reakcije iz Registra, koje ne očekujemo, ali neka „treća strana“ ima pravo i mogućnost da obavesti Unesko o ovom slučaju i da, potom, Unesko zatraži objašnjenje od naše strane – kaže Milašinović i dodaje:

– Zbog toga nam nimalo ne ide u prilog da o ovome previše polemišemo, dajući nedobronamernim stranama mogućnost da slučaj neprincipijelno iskoriste, nego da što pre utvrdimo da li je informacija tačna, a ako jeste, da grešku odmah uklonimo. Kao što nam ne ide u prilog ni to da ključne funkcije i poslove u državi, poput onih koji se tiču nacionalnog kulturnog blaga, dođu u ruke površnih i nesavesnih pojedinaca.

Podsećamo, Miroslavljevo jevanđelje je 2005. godine, na osnovu fototipije izdanju AIZ Dosije i JP Službeni list, Unesko uvrstio ovaj rukopis na listu „Pamćenje sveta“ među tada 120 najvrednijih dokumenata u istoriji.

Bonus video: Miroslavljevo jevanđelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar