Foto: FREDERIC IOVINO

Francuska trupa "Ballet du Nord" iz grada Rube, gostovaće večeras na Velikoj sceni Opere i teatru Madlenianum sa komadom "Adolescent" kao deo selekcije 20. Beogradskog festivala igre, i tom prilikom se medijima juče prestavio koreograf Silven Gru u Francuskoj ambasadi.

Osim njega, govorili su i ambasador Francuske u Beogradu NJ. E. Pjer Košar, Katrin Fodri ispred Francuskog instituta i Aja Jung, direktor BFI.
Koncept i koreografiju potpisuje Silven Gru, uz saradnju sa svim igračima – Johan Baran, Natan Burdon, Mari Bunjon, Pjer Šovin-Brune, Matilda Delval, Laure Desplan, Aleksandre Goje, Laurian Madlen, Adeli Mark, Žulien Raso.

Foto: Loic Seron

„Tokom svoje karijere od 35 godina do sada pravio sam predstave na zaista sasvim različite teme. Sada je došao red da obradim moju intimnu želju, a to je veoma važna tematika – adolescencija. Ranije sam progovarao o temama koje su me tištile, kao smrt oca, ili teroristički napad na kule Bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, koji se desio 11. septembra 2001. godine“, objasnio je francuski koreograf i autor, čiju produkciju ove 70-minutne predstave potpisuje Ballet du Nord – Centre Ćorégraphique National de Roubaix Hauts-de-France.

Koprodukcija pripada Le Colisée, Théâtre de Roubaix, u gradu Rube, gde je i održana premijera 2019. godine.

U komadu „Adolescent“ koji su osmislili Silven Gru i naša umetnica Fransoaz Petrović, deset mladih igrača uranja u burne i uzavrele vode adolescencije.
Pokretne i složene siluete ocrtavaju se na promenljivoj pozadini, baš kao što je i ovaj period obeležen paradoksima i raznim nedokučivim metamorfozama.

Foto: FREDERIC IOVINO

Aja Jung je podsetila da je koreograf Silven Gru gostovao na prvom izdanju Festivala i da je veoma zanimljivo videti ga sada koliko je napredovao i sazreo 20 godina kasnije.

„Predstava je po mnogo čemu veoma specifična, pre svega zbog te teme, jer adolescencija je zamršen period svih nas, i svaka im čast, jer je teško ispričati tu situaciju bez reči. Posebno su zanimljivi kostimi naše Fransoaz Petrović, a igrači u komadu se više puta presvlače, veoma efektno“, izjavila je Aja Jung.

Bonus video: Aja Jung – najava festivala igre 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar