Foto: Promo

Na 49. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra (INFANT) priznanje za najbolju predstavu pripalo je Strindbergovoj “Gospođici Juliji”u režiji Mateje Koležniki i bečkog Burg teatra.

Žiri, u čijem su sastavu bili dramaturg Nikolina Đukanović, glumac Ozren Grabarić i rediteljka Sonja Petrović, u obrazloženju su, između ostalog, istakli da su Mateja Koležnik i ansambl Burgteatra su ovom predstavom još jednom potvrdili status koji uvažavaju u Evropi i svetu.

Foto: Promo

“Izvanredna je rediteljkina posvećenosta detaljima, preciznost i suptilnost koje ovu predstavu čine kompletnim umetničkim delom u kome su do savršenstva usaglašeni svi pozorišni elementi od estetike, simbolike do dizajna zvuka, kostima i rekvizite. Posebno je interesantan izbor prostorije u kojoj se odigrava radnja koji bira perspektivu pričanja priče i pojačava osećaj zakulisnih radnji i stavlja publiku u položaj prikrivenog posmatrača/voajera”, naveo je žiri.

Hrabrost i promišljenost u izboru rediteljskih rešenja i domet kvaliteta izvedbe ove predstave, navodi se dalje, pozorišnoj publici, ovu poznatu dramu prezentuju kroz novu prizmu umetnosti. Umetnosti koja se u momentima činila toliko živom da smo se pitali da li smo u filmu, slici ili fragmentima nečijeg života.”

Predstava „Vojcek“ Foto:Eöri Szabó Zsolt

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost autorskog tima i glumačkog ansambla dodeljena je predstavi “Vojcek” (G.Bihner, Atila Vidanjski) Mađarskog nacionalnog pozorišta, Budimpešta.

Festival je održan u Novom Sadu a na programu su bile četiri predstave, po izboru selektora Aleksandra Popovskog, iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Bonus video: Ivan Medenica o programu 56. Bitefa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar