Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER/SEBASTIEN NOGIER/NEIL HALL/DAVID SWANSON/ETIENNE LAURENT/NIK HALLEN/NINA PROMMER/Steven Ferdman / Getty images / Matt Winkelmeyer / Getty images / Jemal Countess / Getty images / Netflix / Everett / Profimedia

Selest, Meri Džej Blajdž, Džon Ledžend i Kristina Agilera samo su neke od muzičkih zvezda čije pesme su se našle među 15 u užem izboru za Oskara za najbolji originalni filmski song. Pored toga, objavljen je i uži izbor u kategoriji za najbolju filmsku muziku.

Listu u užem izboru u kategoriji za najbolju originalnu pesmu iskorišćenu u filmu predvodi australijska reperka Džanel Mone sa „Turntables“, koja se čuje u dokumentarcu „Svi su tu: Borba za demokratiju“.

Britanska r’n’b i soul atrakcija Selest pojavljuje se u užem izboru sa pesmom „Hear My Voice“ iz filma „Suđenje čikaškoj sedmorki“.

 

 

Gabrijela Sermento Vilson, poznatija kao H.E.R, već je sa pesmom „Fight for You“ iz filma „Juda i crni Mesija“ nominovana za Zlatni globus, a svi su izgledi da joj se smeši i nominacija za Oskara.

Njena nešto starija koleginica Meri Džej Blajdž našla se u užem izboru sa pesmom „See What You’ve Done“ iz dokumentarca „Trbuh zveri“.

Kristina Agilera, posle brojnih muzičkih nagrada, prvi put se našla i u užem izboru za Oskara za najbolju pesmu sa „Loyal Brave True“, koja se čuje u „Mulanu“.

 

 

Sa pesmom „Never Break“ iz filma „Dati glas“ o audicijama na Brodveju u užem izboru našao se i Džon Ledžend.

 

 

Tu je i Čarli Put sa laganom pesmom „Free“ iz Diznijevog ostvarenja „Ivan, jedan i jedini“.

 

 

Članovi Akademije upisali su na listu i Leslija Odom Džuniora sa delikatnim modernim soulom „Speak Now“ iz ostvarenja „Jedne noći u Majamiju“.

U potpuno drugačijem maniru je „Green“ Ejbrahama Merdera iz završnice filma „Sound of Metal“.

Italijanski „Život pred nama“ našao se u užem izboru za međunarodni film, muzika iz tog filma takođe, kao i pesma Laure Pausini „Io Sì“.

„Rain Song“ iz filma „Minari“ koju su uradili Emil Moseri i Han Je-ri takođe je u užem izboru.

Dokumentarni film „Mr. Soul!“ mnogima je bio otkriće, a u uži izbor uvrštena je pesma „Show Me Your Soul“ Roberta Glespera.

Među pesmama koje konkurišu za najbolji song su i one koje su uradili glumci.

Čuveni „Borat“, iza kog likom i delom Saša Baron Koen, u konkurenciji je i za najbolju pesmu sa prilično aktuelnim nazivom, „Wuhan Flu“ iz nastavka drugog nastavka ovog filma.

Forest Vitaker u duetu sa Anikom Noni Rouz izvodi „Make iz Work“ iz „Džingl-džengl: Božićno putovanje“.

A Vil Farel zajedno sa švedskom pop pevačicom i glumicom Moli Sanden, poznatijom kao Maj Merijen, izvodi pesmu „Husavik“ u filmu „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“.

Najbolja filmska muzika

U kategoriji za najbolju originalnu filmsku muziku u užem izboru su melodije iz filmova „Amonit“ Frensisa Lija, „Mećava duša“ (Letonija), „Da 5 Bloods“ Spajka Lija, te ostvarenja „Nevidljivi čovek“, „Božićno putovanje“, „Život pred nama“ (Italija), „Male stvari“, „Menk“ (za koji su muziku komponovali Trent Reznor i Atikas Ros), „Minari“ (Južna Koreja), „Mulan“, „Svetske vesti“, „Tenet“ (kompozitor Ludvig Geranson), te muzika iz „Suđenja čikaškoj sedmorki“ i iz crtaća „Duša“ (ponovo Trent Reznor i Atikas Ros).

 

 

Dodela Oskara prvobitno je bila planirana za februar, ali je odložena 25. april.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar