Podeli
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER/SEBASTIEN NOGIER/NEIL HALL/DAVID SWANSON/ETIENNE LAURENT/NIK HALLEN/NINA PROMMER/Steven Ferdman / Getty images / Matt Winkelmeyer / Getty images / Jemal Countess / Getty images / Netflix / Everett / Profimedia

Selest, Meri Džej Blajdž, Džon Ledžend i Kristina Agilera samo su neke od muzičkih zvezda čije pesme su se našle među 15 u užem izboru za Oskara za najbolji originalni filmski song. Pored toga, objavljen je i uži izbor u kategoriji za najbolju filmsku muziku.

Listu u užem izboru u kategoriji za najbolju originalnu pesmu iskorišćenu u filmu predvodi australijska reperka Džanel Mone sa “Turntables”, koja se čuje u dokumentarcu “Svi su tu: Borba za demokratiju”.

Britanska r’n’b i soul atrakcija Selest pojavljuje se u užem izboru sa pesmom “Hear My Voice” iz filma “Suđenje čikaškoj sedmorki”.

Gabrijela Sermento Vilson, poznatija kao H.E.R, već je sa pesmom “Fight for You” iz filma “Juda i crni Mesija” nominovana za Zlatni globus, a svi su izgledi da joj se smeši i nominacija za Oskara.

Njena nešto starija koleginica Meri Džej Blajdž našla se u užem izboru sa pesmom “See What You’ve Done” iz dokumentarca “Trbuh zveri”.

Kristina Agilera, posle brojnih muzičkih nagrada, prvi put se našla i u užem izboru za Oskara za najbolju pesmu sa “Loyal Brave True”, koja se čuje u “Mulanu”.

Sa pesmom “Never Break” iz filma “Dati glas” o audicijama na Brodveju u užem izboru našao se i Džon Ledžend.

Tu je i Čarli Put sa laganom pesmom “Free” iz Diznijevog ostvarenja “Ivan, jedan i jedini”.

Članovi Akademije upisali su na listu i Leslija Odom Džuniora sa delikatnim modernim soulom “Speak Now” iz ostvarenja “Jedne noći u Majamiju”.

U potpuno drugačijem maniru je “Green” Ejbrahama Merdera iz završnice filma “Sound of Metal”.

Italijanski “Život pred nama” našao se u užem izboru za međunarodni film, muzika iz tog filma takođe, kao i pesma Laure Pausini “Io Sì”.

“Rain Song” iz filma “Minari” koju su uradili Emil Moseri i Han Je-ri takođe je u užem izboru.

Dokumentarni film “Mr. Soul!” mnogima je bio otkriće, a u uži izbor uvrštena je pesma “Show Me Your Soul” Roberta Glespera.

Među pesmama koje konkurišu za najbolji song su i one koje su uradili glumci.

Čuveni “Borat”, iza kog likom i delom Saša Baron Koen, u konkurenciji je i za najbolju pesmu sa prilično aktuelnim nazivom, “Wuhan Flu” iz nastavka drugog nastavka ovog filma.

Forest Vitaker u duetu sa Anikom Noni Rouz izvodi “Make iz Work” iz “Džingl-džengl: Božićno putovanje”.

A Vil Farel zajedno sa švedskom pop pevačicom i glumicom Moli Sanden, poznatijom kao Maj Merijen, izvodi pesmu “Husavik” u filmu “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”.

Najbolja filmska muzika

U kategoriji za najbolju originalnu filmsku muziku u užem izboru su melodije iz filmova “Amonit” Frensisa Lija, “Mećava duša” (Letonija), “Da 5 Bloods” Spajka Lija, te ostvarenja “Nevidljivi čovek”, “Božićno putovanje”, “Život pred nama” (Italija), “Male stvari”, “Menk” (za koji su muziku komponovali Trent Reznor i Atikas Ros), “Minari” (Južna Koreja), “Mulan”, “Svetske vesti”, “Tenet” (kompozitor Ludvig Geranson), te muzika iz “Suđenja čikaškoj sedmorki” i iz crtaća “Duša” (ponovo Trent Reznor i Atikas Ros).

Dodela Oskara prvobitno je bila planirana za februar, ali je odložena 25. april.

Komentari

Vaš komentar