Humanitarna akcija za Teodoru, Teodora Radojković
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Teodora je bila jedno zdravo, veselo i aktivno dete puno energije sve do leta 2021. godine, kada se žalila na glavobolju. Roditelji su malu Teodoru vodili kod pedijatra, zatim kod oftalmologa misleći da dete možda ima probleme sa vidom, ali sve bilo u redu, sve dok Teodora nije bila ne pregled kod neurologa.

Teodori su primili na Institut za majku i dete gde su joj pregledom skenerom uočene promene na mozgu i hidrocefalu. Tada su je hitno prebacili na Klinički centar Srbije, na odeljenje neurohirurgije gde joj je pregledom magnetnom rezonancom ustanovljen veliki maligni tumor na moždanom stablu. U pitanju je retka i teška vrsta tumora koja  u našoj zemlji nije operativna zbog položaja na kom se nalazi.

Teodori je potrebno da što pre ode u inostranstvo na operaciju, a porodica je preko organizacije Budi HUman pokušala i još uvek pokušava da sakupi novac za njenu operaciju. Vukašin, dokumentarni fotograf, želeo je da okupi svoje kolege iz celje zemlje koji bi donirali svoje fotografije kako bi organizovao prodajnu izložbu, kako bi se sav prikupljeni novac donirao za operaciju male Teodore.

Vukašin je uspeo da okupi neka od najznačajnih fotografskih imena danas u Srbiji, da učestvuju na ovoj prodajnoj izložbi, tako se na jednom mestu našlo 10 fotografa i fotografkinja kao što su Imre Szabo, Andrej Isaković, Jelena Janković, Irfan Ličina, Marko Stamatović, Aleksandar Mijatović, Višnja Šešum, Sanja Knežević, Vladimir Živojinović i Igor Čoko.

Vukašin kaže da je vizuelna umetnost, a fotografija posebno njegova velika ljubav. Već dugo oseća potrebu da približi kulturu fotografije svojim prijateljima i komšijama jer ljudi često ne percipiraju Fotografiju kao umetnost. On kaže da je  već organizovao 10-tak izložbi ali da je ovaj put rešio da svemu da pun smisao.

„Smatram da fotografija u svakom smislu mora biti angažovana, zato 100 odsto prihoda od prodaje fotografija uplaćujemo za lečenje male Teodore. Drago mi je da su svi učesnici shvatili ideju i odazvali se bez razmišljanja“, dodao je na kraju Vukašin, organizator ove izložbe.

Otvaranje izložbe najavljeno je za sutra u caffe galeriji MalaBar na Novom Beogradu u 18 časova i trajaće sve do 17. januara naredne godine.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Na izložbi se mogu naći razglednice spomenutih autora po ceni od 200 dinra, kao i srednji print muzejskog tipa koji se može kupiti po ceni od 2000 dinara, ali se takođe mogu kupiti i veliki printovi, po ceni od 20 000 dinara. Na izložbi je izloženo 27 fotografija, različitih motiva, od dokumentarne, sportske, mrtve pririrode do portretne fotografije.

****

Bonus video: Zajedno za Elenino lečenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar